ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Инфо Корисне информације Акције Прикупљање материјала за нову књигу о Железнику

Прикупљање материјала за нову књигу о Железнику

У току је израда Књиге II која обрађује историју Железника у периоду након 1945. године и која ће покушати да пружи одговоре на поједине историјске проблеме и питања, оповргне или потврди поједине стереотипе из новије историје Железника.

Да би се дошло до релевантних закључака пожељно је да се мештани (и стари и условно нови), који поседују интересантна документа или фотографије из овог периода и вољни су да их приложе, јаве или пошаљу материјал на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Истовремено, позивам староседеоце, који поседују документа о принудном откупу, евентуалним затворским или новчаним казнама, решењима о забрани градње кућа и објеката из послератног периода, да и та документа пруже на увид, како би се проблеми из послератне историје могли у целости сагледати. Такође, упоредо се ради књига о историји спорта у Железнику, па овом приликом позивам све суграђане, који имају фотографије, документа, новинске извештаје и сл. везане за спорт и спортске клубове из Железника након 1945., да се јаве или пошаљу материјал на исти мејл. Уколико све буде ишло по плану, објављивање Књиге II историје Железника и о спорту у Железнику, очекује се током наредне године.

Ненад Лукић, аутор књиге Историја Железника 1528-1945, Књига прва, Градска општина Чукарица, Београд, 2011.