ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Историјат Мени Историја

Удружење грађана „Зелени Железник” објавило књигу

„Историја Железника 1528-1945.”

(друго допуњено и исправљено издање)

Опширније...

Удружење издало књигу

Логор Дрозендорф

Публикација „Интернирање Срба у аустроугарске логоре током Првог светског рата, Пописи умрлих у логору Болдогасоњ / Фрауенкирхен 1914-1918” у штампаном и електронском формату аутора Ненада Лукића појавила се ових дана у издању Удружења грађана „Зелени Железник“.

Опширније...

Погинули и умрли у логорима и жртве ратова 1912-1918.године из Железника

Гробље у Нежидеру

С обзиром да списак није коначан, моле се сви потомци, који имају сазнања о месту или начину на који су им преци настрадали, да то пошаљу у писаној форми на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или да Ненада Лукића, историчара, који се у својим књигама бави историјом Железника и Чукарице, контактирају на телефон 062/576-297.

Опширније...

Грађа за историју Чукарице – Прва књига

Грађа за историју Чукарице

Нова књига аутора Ненада Лукића, историчара садржи документа из различитих епоха, важних за подручје Чукарице. Садржи велики број података, који могу да послуже читаоцима, за информисање или као инпут за даља истраживања.

Опширније...

Железник у II светском рату и после

Железник је по други пут био окупиран 1941. године и то је трајало до октобра 1944. године, када га је ослободила Црвена армија уз помоћ партизана.

У овом рату из Железника је учествовало 212 бораца, углавном младића од 18 до 25 година. Железник је дао неколико првобораца у овоме рату и њихова имена носе улице, углавном у деловима села где су и живели. То су: Милош Исаиловић, Света Милутиновић, Милован Нићифоровић, Радоје Првуловић, Милорад Ћирић и Илија Чалић.

Опширније...

Балкански и I светски рат

Село Железник дало је 214 жртава у Балканским ратовима и Првом светском рату. У периоду од октобра 1915. до 1918. године Железник је био под аустријском окупацијом, а приликом првог упада Аустријанаца у Железник крајем 1914. године у заробљеништво су одведени сви мушкарци из села, а од њих 128, само се тридесетак вратило кући. Највише их је било интернирано у логор Нежидер, а један део у Недмеђер. Свим погинулим борцима и жртвама рата, 1919. године подигнут је споменик у порти железничке цркве Светог краља Стефана Дечанског.

Опширније...

Железник у доба I и II српског устанка

Спомен плоча Ђорђа ГузоњеЗа време аустријске владавине (1717-1739) опет се у писаним документима помиње село Железник. Најзначајнији податак налазимо у извештају егзарха Максима Ратковића из 1733. године, где се помиње село Железник и црква, која је у њему те године била направљена.

Опширније...

Од римског доба до Турака

Панорама Железника

Железник припада Чукарици, једној од 17 београдских општина, а по подацима из 2002.године Железник је имао 20.851 становника.

Од Железника до центра Београда је 12 км, налази се у општини Чукарица, а граничи се са: Жарковом, Лабудовим брдом, Сремчицом и Остружницом и Макишом.

Опширније...