ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Култура Мени Депо Депо Архива Србије

Депо Архива Србије

Једна од најлепших зграда шездесетих година, а можда и данас, налази се брду, изнад улице Лола Рибар на макишкој страни Железника. У деценијама које су пролазиле ова, двоспратна зграда је мењала намене али је за Железничане, који памте, увек била интернат. Ту је била најбоља стрмина за санкање, ту се долазило на састанке, ту је био најбољи поглед на треперава светла Београда.

Направљен 1952. као интернат за сирочад и сиромашну децу, која су долазила из свих крајева земље на изучавање заната, служио је за потребе фабрике Иво Лола Рибар, али само пет година. Онда је био напуштен, да би се у њега уселио Архив Србије.

Пријем, смештај, чување архивске грађе и њено издавање у сврхе сређивања и коришћења, као једну од најзначајнијих функција установе, обавља служба Депоа Архива Србије, која је дужна да води евиденције о целокупној архивској грађи коју Архив Србије чува.

Депо Архива Србије обавља пријем, смештај, чување, евидентирање и издавање архивске грађе на стручно сређивање и обраду, а потом коришћење. Архив Србије има два депоа у којима се чува архивска грађа:

  • Депо I који се налази у управној згради Архива Србије, у Карнегијевој улици број 2, и у коме се чува грађа до 1918. године и
  • Депо II, који се налази у Железнику у улици Булевар младих број 5, где се чува архивска грађа настала након 1941. године.

Површина просторија у Депоу I је око 700 m2, са око 4000 метара дужних архивске грађе.