ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Култура Мени Обичаји и традиција

Пливање на Богојављење

СВЕБОР-КБС “Сремчица“

Богојављенско пливање за Часни крст VII Међународно и IX Свесрпско

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је 19.01.2014.године у 11:55 на ушћу Саве у Дунав (С.Ц. „Гале Мушкатировић“ - Дорћол), лета Господњег 7522/2014 на Троречју у светом граду Београду.

Опширније...

Бадњак у кући

Бадње вече

На Бадњи дан, све припреме, које су се одвијале у данима, који су му претходили, приводе се крају. Печеница је припремљена, сарма и колачи такође. Домаћица жури да замеси чесницу, или ће то на Божић, зором.

Опширније...

Уређен пут за недељну литију

Већ традиционално, у недељу 3. јуна, у част Св. Тројице - железничке преславе, кренула је литија кроз Железник. Пут је водио од цркве Св. Димитрија да би се, литијом кроз село дошло до извора Свете Петке, путем, који је претходних дана, захваљујући члановима пензионерске организације Стари Железник, прокрчен и припремљен за госте.

Опширније...

Христос Воскресе

Ускршња јаја

Ускрс (код католика), Васкрс (код православаца) назив је за највећи и најважнији хришћански празник, којим се слави једна од централних догми вере, Исусово ускрснуће.

Опширније...

КУД “Окарина”

КУД Окарина

Културно уметничко друштво Окарина је младо друштво, основано септембра 2007. године, које броји 230 чланова и отворено је све оне који негују народну традицију и воле фолклор.

Опширније...

Бадњак

Церова шума

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Ниједан празник нема више народних обичаја него Божић, који се одржавају и дан-данас. То су: полагање бадњака, застирање дома сламом, „џарање ватре“, квоцање и пијукање, мешење чеснице, печење печенице, полажајник...

Опширније...

Срећна слава

Свети Никола

Једна од најчешћих слава у Србији, па и Железнику је Свети Никола. Славе га рибари, морепловци, али и многобројна домаћинства. Каже се да, заправо, светог Николу славе сви: пола оних којима је слава и друга половина, која иде на славски ручак код родбине и пријатеља.

Опширније...

Вашари (панађури)

ВашариО најрадоснијем, хришћанском празнику - Ускрсу велики је вашар код цркве у Железнику. Од куће се доносе се шарена јаја, која се, после службе, деле деци. Велики вашар је и о Светим Тројицама, када се за службу у цркву уноси свеже покошена трава од које се плету венчићи за главу и за капије.

Опширније...

Литија

Учесници литије

Сваке године свечаном литургијом обележавана је преслава Старог Железника и тако, све до 1950., када су настала тешка времена за цркву и њене вернике. После литургије у цркви, која је направљена 1905.године кретало би се у литију кроз село Железник. Обичај је био да се кочијама обилази крај, а посећивани су записи места, којих је било неколико.

Опширније...