ЖЕЛЕЗНИК

Портал

суб07212018

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Култура Мени Обичаји и традиција Бадњак

Бадњак

Церова шума

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Ниједан празник нема више народних обичаја него Божић, који се одржавају и дан-данас. То су: полагање бадњака, застирање дома сламом, „џарање ватре“, квоцање и пијукање, мешење чеснице, печење печенице, полажајник...

Црква је бадњаку дала нови смисао: грејући се око бадњака укућани се загревају љубављу, искреношћу и слогом, док се његовом светлошћу разгоне: мрак, незнање и празноверје, а људи се озарују и обасипају радошћу и миљем, здрављем и обиљем.

Раније, на селу, а негде и данас, на Бадњи дан, пре него што се сунце роди, један од укућана одлази у забран (шуму) и изабере младо, церово дрво и одсече га честитајући му Бадњи дан. Одсечено дрво се односи и држи у кући, често испод стола, док траје Божић.

У Железнику, најчешће се Бадњак сече у Сремачкој шуми. Ту се срећу познаници, поразговарају и попију по неку. Други, пак, Бадњак купују на пијаци. И ту се срећу познаници и прозбори нека, све у духу радости Божића.

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

Сечење бадњака

 

Сечење бадњака