ЖЕЛЕЗНИК

Портал

уто01222019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Култура Мени Обичаји и традиција Вашари (панађури)

Вашари (панађури)

ВашариО најрадоснијем, хришћанском празнику - Ускрсу велики је вашар код цркве у Железнику. Од куће се доносе се шарена јаја, која се, после службе, деле деци. Велики вашар је и о Светим Тројицама, када се за службу у цркву уноси свеже покошена трава од које се плету венчићи за главу и за капије.

Незаобилазан пратилац вашара данас је луна парк, стациониран у црквеном дворишту и тезге са дечијим играчкама и свакојаким дрангулијама. Посетиоци оваквих вашара су углавном деца са родитељима или декама и бакама.

За Божић из Липовачке (за нас је то Сремачка шума) доноси се бадњак и пали у порти цркве.

А раније, све је било другачије. Вашара је било више негод данас и били су омиљено место младих, где су се младићи и девојке „гледали“, у колу играли и љубависали. Тада су на вашарима били сви: деца да се јуре, млади да играју и поклаљају лицидарска срца, а старији да на све то „пазе“ и коментаришу.

У барама, како се називао простор код биоскопа налазио се стари млин са магацином, јер је то било главно гумно села. Ту се обављао вршај и складиштење жита. Ту је, такође, била и вага за мерење жита и свеколике робе, јер је ту, практично била царинарница, уз пут за Сремчицу и дање у Шумадију. Касније, вршај жита се обављао на више локација у сели, када се вршалица “дреш“ селила из једног у друго двориште, најчешће оних, који су били имућнији и имали велике приносе жита.

 

ПРЕВОЗ НА ВАШАР