ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Култура Мени Обичаји и традиција Литија

Литија

Учесници литије
Извор чесма Брусник
Табла на извор чесми Брусник
Дечији парк поред чесме Брусник

Сваке године свечаном литургијом обележавана је преслава Старог Железника и тако, све до 1950., када су настала тешка времена за цркву и њене вернике. После литургије у цркви, која је направљена 1905.године кретало би се у литију кроз село Железник. Обичај је био да се кочијама обилази крај, а посећивани су записи места, којих је било неколико.

Један од најстаријих записа је био код старог ораха, у чијој се близини налази извор још из 1840.године, одакле су се Железничани снабдевали водом све до 1965.године, када је уведен водовод.

Са тог извора се носила вода у тестијама, жене су прале веш а и стока је пила воду са корита (алова). То је било место за предах, разговоре и састанке.

Учитељица Марија Цветковић је 1874.године записала:“ У школи нема бунар, већ од школе на 100 фати далеко лежи извор звани „Чесма“ код Ракића куће, а на 50 фати има поток звани „Река“ (Читачки поток).

Риста Николић је 1903.написао:“Воде пију мештани са извора „Брусника“, сада чесма. Извор је средње величине и не пресушује. Некада је, веле, избацивао неке каменчиће, налик на брусиће, због чега је и прозват „Брусник“.

Последње две деценије ово место је било је запуштено да би , у великој мери и затрпано наносима жемље, лишћа и отпадака.

Јуна 2011.године извор „Чесма“ и простор око њега је сређен захваљујући ЈКП Београдски водовод и канализација. Данас се окупљају деца и породице из околних кућа да се забаве и попричају, а путници-намерници и пролазници већ одавно носе флаширану воду у торбама.