ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Култура Мени Обичаји и традиција Пливање на Богојављење

Пливање на Богојављење

СВЕБОР-КБС “Сремчица“

Богојављенско пливање за Часни крст VII Међународно и IX Свесрпско

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је 19.01.2014.године у 11:55 на ушћу Саве у Дунав (С.Ц. „Гале Мушкатировић“ - Дорћол), лета Господњег 7522/2014 на Троречју у светом граду Београду.

Српске вештине борења (СВЕБОР) су почеле од 1994. године (а од 1998. године и Богојављевско пливање за Часни крст): такмичење у традиционалним вештинама борења, Богојављенско пливање за Часни крст, регионални шампионати и републички шампионат, борења са употребом оружја и оруђа, тотални Свебор, специјална борења. Богојављенско пливање је Хитлер забранио Србима, а Тито продужио забрану. Богојављенско пливање је један део духовног борења у СВЕБОР-у.

VII Међународно и IX Свесрпско Богојављенско пливање за Часни крст је одржано 19.01.2014. (недеља) на Дунаву, у Београду код Спортског центра „Гале Мушкатировић“, од 11 часова, у организацији Спортског савеза Србије „Српске вештине борења“ (СВЕБОР), и пријатеља из полиције, војске и других (Пекара „Тома", Зоран Анђић, Станимир Чивовић,…). У организацији помаже и Српска Православна Црква, са следећим програмом:

Литургија је одржана у Војничкој цркви Ружица (на Калемегдану-доњи део до реке), од 9 часова. Око 11 часова, Литијом се сишло до обале Дунава, испред Спортског центра „Гале Мушкатировић“.

Свештеници су благосиљали пливаче и освештали воду (Отац проф. др. Сандо са свештенством Београдске цркве).

Кратак уметнички програм, поздрави домаћина и званичника трајали су од 11,25 до 11,55 часова (Предраг Милошевић-Пред. СВЕБОР, гости). Богојављенско пливање за Крст Часни је почело у 11,55 а завршено око 12:10 часова, са проглашењем победника. После тога су подељене медаље, грамати и поклони.

 

У уметничком програму су наступили: Светлана Стевић (појац), Мирослав Марковић (појац), виолинискиња Милица Пајдић, Милан Чивовић и Драгутин Димитријевић (оперски певачи). Били су и витезови „Бановић Страхиња“ са „Лепом Анђелијом“ и средњовековни витезови.

На пливању је било и око 50 белих лабудова, а пре пливања пуштени су бели голубови писмоноше.

Надметало се 73 пливача из Француске, Немачке, Параћина, Сопота, Пожаревца, Кладова, Сремчице, Краљева, Крагујевца, Горе, гарде, жандармерије, војске (потпоручници), а највише из Београда. Пливале су и три даме Марина Ристановић, Соња Ничетин и Александра Цветковић. Судија је био Бранимир Петровић (међународни ватерполо судија).

 

 

Победник VII Међународног и IX Свесрпског Богојављенског пливања за Часни крст је Милош Божиновић из Параћина!

 

 

 

Са поздравом, Бог се јави!

Мр Михајло Ристић, стратег

Члан ИО СВЕБОР