ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Окружење Чисте корито потока

Чисте корито потока

Крајем прошле године скупштина Удружења грађана „Зелени Железник“је приликом утврђивања плана рада за ову годину, између осталог нагласила да се треба ангажовати на санирању „жутих река“ у Железнику, те смо одмах, почетком године обратили ЈВП Београдводе наводећи, између осталог:

„Корито потока се не одржава и не чисти редовно што је довело до развоја бујне вегетацијe, која спречава његов нормалан ток воде. Корито, пуно траве, шибља високог и неколико метара, разноразног отпада и џепова у којима се скупља вода представља легло разних штеточина и паразита попут пацова, жаба, дивљих патки итд. Непотребно је причати до каквих еколошких и здравствених проблема може доћи у наредном периоду ако се овај извор заразе не санира, јер поред њега свакодневно пролазе одрасли становници Железника и деца.

Прво и по нама краткорочно решење је да надлежне службе ЈВП ''Београдводе'' очисте комплетно корито потока и омогуће му несметан ток.

Друго, скупље, али је трајно решење је да се поменути поток, целим својим током, усмери кроз канализационе цеви, пошто је врло слабог интензитета. Након спровођења кроз цеви, поток се може затрпати и на његовој површини изградити саобраћајница за локалну употребу.

Овом приликом Вас позивамо да изађете на лице места, утврдите чињенице и понудите решење за настале проблеме“.

Били смо пријатно изненађени јер су екипе предузећа Београдводе у рекордном времену изашли на терен и известили нас званично да је за ову годну планирано чишћење, а током следеће израда пројектне документације и дефинисање намене потока.

Када смо мислили да је то само још једно“слово на папиру“ ових дана смо открили да су у јеку радови на чишћењу потока, што је нас, али много више обрадовало све људе, који ту живе. То је забележио Немања Обрадовић.