ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Окружење Објекти народног градитељства

Објекти народног градитељства

Поред радничке колоније, са које је, због небриге станара и ружења, скоро скинута заштита, у Железнику је црква св. Стефана Дечанског, као споменик под заштитом, као и три објекта, који су у категорији народног градитељства. То су:

  • Стара зграда општине
  • Стара кафана „Извор“
  • Зграда Старе ваге

Све три зграде су се налазиле на излазу из села, на путу ка Сремчици и представљале су мали административни комплекс у непосредној близини царинарнице. Да се измери роба, да се добију папири и да се мало предахне, уз чашицу!

Данас није ништа остало од тог садржаја и намене. Времена су се променила, Железник се мењао: био је бољи и гори, а садржаји су били примерени вредностима тога времена. Као и брига о сведочанству историје и традиције на овим просторма.

РЕНОВИРАНА КАФАНА ИЗВОР


Ни стара кафана „Извор“ више не постоји, бар не у својој основној, угоститељској намени. Одолевала је, успешно, зубу времена, тако да је се, објекат архитектонски одржао, али му је, током последње деценије промењена намена. Слично је, а опет, различито. Сада се ту налази кладионица!

ИЗВОР САДА


Зграда старе ваге, места где се мерило све што је било предмет продаје на велико била је четвртаста са високим, пирамидалним кровом, покривеним плехом и са широким улазом, да би кроз њу могла да прођу кола натоварена сеном и сличном, кабастом робом, одређеном за мерење. Она и данас постоји, са препознатљивим кровом, а намена јој је другачија - занатска.

У продужетку ка Београду, са десне стране, налазиле су се три једноличне општинске зграде, које су ту и данас, као стамбене јдинице. У време-пре и непосредно, после Другог светског рата ту је била смештена општинска власт, а касније су ту били први дућани и продавнице. Стара зграда општине већ одавно није у тој функцији, јер и Железник виш није општина, нити су изгледи да ће поново бити. Јер, за општину је, поред добре воље и иницијативе неопходна економска и финансијска утемељеност и редован приход, а то Железник, после пропасти фабрике Иво Лола Рибар, више нема.

НЕКАДА СУ ТО БИЛЕ ОПШТИНСКЕ ЗГРАДЕ


Те зграде су и данас исте, а умногоме им је умањен и изглед и историја (сведочење о једном времену) изградњом хотела, новијег датума - осамдесетих година и савременијег, али не и пријатнијег изгледа.