ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Ружење Железника

''Жуте реке'' у Железнику

Читачки поток прилично слабог интензитета који протиче централним делом Старог Железника данас представља легло пацова, жаба и осталих паразита и просто је срамота да у 21. веку изгледа овако. Непотребно је причати до каквих здравствених проблема може доћи у наредном периоду ако се овај извор заразе не санира. Постоје два могућа решења.

Опширније...

Упорна борба за здрав живот

Посета Омбудсману

Грађани Петловог брда, који се, у све већем броју(!) боре за здрав ваздух, угрожен огромном депонијом, која (токсична) тиња свакодневно поред Ибрарске магистрале и спречавањем сече борова у шуми на овом брду, која је, пре пола века заједно никла и расла са насељем, обратили су се и директно градоначелнику града Београда, Драгану Ђиласу.

Опширније...

Сачувајмо Бориће

01.05.1970. Сађење Борића

На Петловом брду је шума Борићи! Полако је крче, лоши, бахати и неодговорни људи. Али, становници Петловог брда и љубитељи овог, нашег “Шервурда” су спремни да је одбране. Акција креће…

Опширније...

Пријава против сече

Шума пре сече

ПРИЈАВА

Грађана Петловог брда против сече шуме уз ибарски кружни пут и уништавања еко система претварањем зеленог појаса у грађевинско земљиште

Опширније...

То можемо заједно

Трајно сагоревање вештачких материја

Да вас подсетим да смо, пре пола године покренули овај сајт и да смо одмах, између осталих информација означили и посебно детаљно третирали одређене теме из наше свакодневице. У слици и речи представили смо примере нашег (људског) немара и осионости према природи и сопственом здрављу.

Опширније...

Општинске и градске игре (са здрављем грађана)

Отпад угрожава уређени водоток

Почетком новембра 2011. житељи насеља Петлово брдо, у Раковици, почели су да свакодневно осећају несносан мирис упаљене пластике. У почетку су сви мислили да “неки” комшија у пећи уместо дрва и угља у јеку беспарице и грејне сезоне, сагорева старе гуме.

Опширније...

Околина наша, заједничка

Пише: Љиљана Ћирић
Фото: Немања Обрадовић

Неколико је прилаза Железнику. Улази се и излази. Отворено насеље, некада село. Најчешће сам користила Авалски пут за Ибарску магистралу. Водио ме посао тамо. А, волим и да идем на видиковачку пијацу, јер је железничка сиромашна понудом, а скупа. Међутим, пролазећи кроз њиве, одмах иза последњих кућа, осећам стид, бес и, најпосле тугу. Лепи видици и зеленило Железника наружени отпадом, смећем, ђубриштем.

Опширније...

Да ли су депоније дивље или легалне?

Дивља или званична депонија?

Не памтим да смо икад били толико прљави, као данас. Загађујемо све: околину, односе, будућност. Зашто то радимо када је то што радимо уперено против нас самих и наше деце? Ако то ми не радимо, зашто окрећемо главу и ћутимо када то неко други ради? Страх или равнодушност?

Опширније...

Липовачка шума

ЛИПОВАЧКА ШУМА - ИЗЛЕТИШТЕ ПУНО ЂУБРЕТА И ОТПАДА

Бисер излетничког и ловног туризма у овом делу чукаричке општине, која се граничи са барајевском је излетиште и ловиште Липовачка шума. Један део овога комплекса се налази на територији Железника и омиљено је излетиште становника Сремчице и Железника.

Опширније...

Радничка колонија

Године 1530. у Железнику је било само 14 кућа да би се, постепено, тај број повећао на 84, тек три века касније 1830.године! Потом настаје убрзани раст села да би 1914. године било 250 кућа са око 1.500 становника. За шест деценија број мештана се повећао на близу 11 хиљада да би се 2.002 удвостручио и Железник имао 20.850 становника.

Опширније...