ЖЕЛЕЗНИК

Портал

суб02232019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Ружење Железника Општинске и градске игре (са здрављем грађана)

Општинске и градске игре (са здрављем грађана)

Отпад угрожава уређени водоток
Трајно сагоревање вештачких материја
Сагорели токсични отпад
Отпад из ливнице

Почетком новембра 2011. житељи насеља Петлово брдо, у Раковици, почели су да свакодневно осећају несносан мирис упаљене пластике. У почетку су сви мислили да “неки” комшија у пећи уместо дрва и угља у јеку беспарице и грејне сезоне, сагорева старе гуме.

Ћутећи затварали су прозоре чекали да прође смрад, већ навикнути на сличан дим из котларнице основне школе Владимир Роловић. Када је смрад постао толико јак и неиздржив да су деца морала да остану затворена у кућама док се не промени правац ветра, људи су почели да се распитују не би ли нашли кривца.

И нашли су га! На мање од 300 метара од њихових кућа, уз пут који од Ибарске магистрале скреће за Железник, на југозападној страни раскрснице према гробљу Орловача, направљена је тзв. дивља депонија на земљи која припада суседној општини Чукарица. Дакле то јесте комшија, али не мали неувиђаван већ ВЕЛИКИ и добро организован. Отпад који се ту баца није само обичан шут већ најопаснија врста отпада - канцерогени материјали који својим сагоревањем представљају велику опасност по здравље људи, да не помињемо несносан смрад од кога боле плућа и који тера на повраћање. Ватрогасци су у неколико наврата по позиву грађана излазили на лице места. Они физички више не могу да приђу јер је брдо отпада нарасло више од 2 метра изнад нивоа пута. Толико је велико, блатњаво и неприступачно да не могу да га угасе ни професионалци. Они (незванично) предлажу затрпавање земљом која би угушила ватру која из дубине тиња већ најмање 3 месеца. Снег и сухомразица само подстичу горење без пламена које ослобађа огромне количине отровног дима.

Комшије које су сликале депонију затекле су извесног господина који је уредно наплаћивао улаз на дивљу депонију! У чије име и за чији рачун то нисмо могли да сазнамо. Битно је да су њиве и виногради постали ђубриште - депонија без икаквог обележја, да се блато од точкова камиона износи право на пут који је све ужи јер га гуши отпад који је почео да се гомила и на супротној (северозападној) страни коловоза. Тиме се угрожава саобраћај, хоризонтална сигнализација и свако ко туда пролази на ауто пут, ка Реснику, Железнику, Жаркову, Обреновцу и Чачку. Да не помињемо да је ђубре почело да се урушава на уређени водоток - али кога то брине. Некад по квалитету воде на далеко познат Џамоњин бунар је вероватно неповратно уништен.

И ту почиње игра нерава, грађани пишу петицију да се депонија уклони.

- Општина Раковица се одмах изјашњава да проблем није у њиховој надлежности јер земљиште припада општини Чукарица.

- Општина Чукарица 3.фебруара 2012. одговара да су они по овом предмету већ водили поступак 13. маја 2011. и тада су “НН лицу наложили да уклони 500м3 разног отпада а после непоступања (вероватно се НН лице није јавило?!) донели закључак о дозволи извршења преко другог лица о трошку извршеника и исто дали на извршење.” У потпису, комунални инспектор Р.М.

Морамо признати да је текст тако добро срочен да смо се неколико пута враћали на ту сјаjну бирократско језичку заврзламу на званичном документу која служи да се замажу очи онима који мисле да је држава ту да (за)штити здравље грађана. Иначе након овог дописа грађани су се сами информисали и увидом у Јавне земљишне књиге открили следеће: простор који заузима депонија припада некоме ко има име и презиме у катастарским књигама. Ради се следећим парцелама у Катастаркој општини Железник: бр 37.35/1, бр.37.35/2, 37.36/1, бр.37.36/4 и бр.37.36/5. Када смо позвали власника рекао нам је њему земља давно одузета (без икаквих писаних докумената) и сада се налази у незваничном власниству општине Чукарица. Тачније, у бази података Катастра, власник и корисник земљишта је Општина Чукарица, а у земљишним књигама извесни господин староседелац Железника. Када је новинар ово предочио господину Р.М., инспектору Општине Чукарица, он се искрено изненадио!? Непристрасан закључак је да пошто су сви учесници познати нема (законски) прихватљиве потребе за увођењем НН лица у причу, (осим да се жртвама баци прашина у лице и “посао” неометано настави).

- Градска Управа, Секретаријат за заштиту животне средине такође одговара 9. фебруара да су они утврдили да сви они за које су житељи Петловог брда оправдано мислили да истоварују отпад, имају дозволе за управљање отпадом и да сви раде у складу са законом. Заборавили су само да помену да ли се њихова дозвола односи и на истоваривање отпада на дивљу депонију и како је отпад запаљен. Да ли је можда лакше и јефтиније истоваривати отпад на 2 километра или на 30км колико удаљена законита депонија у Винчи?! Колика је уштеда фирми ако само једном од три пута отпад истовари 30 пута ближе а наплати редовну тарифу за услугу. Мислимо да је сваки коментар сувишан.

- Петиција је уручена и господину Ђиласу, приликом његове посете Општини Раковица пре неколико недеља - и он је обећао да ће све учинити за своје бираче у овој општини. Успут, и Раковица и Чукарица имају исту локалну власт.

Осим одговора надлежних из општина (Раковица и Чукарица) и Града којима се ствари формализују и грађани умирују, до сада се ништа није догодило ако се не рачуна да је по сред улаза у депонију истоварена гомила којом се ваљда спречава даљи истовар отпада. Ватра и даље претвара пластику у отровни дим а становници Петловог брда и даље седе замандаљени у својим кућама и прозоре отварају само када добро омиришу ваздух и утврде да се ветар променио. Ако не због здравља народа власти би требало да се потруде због себе, да тако замандаљени гласачи не дочекају и изборе на које вероватно неће моћи да оду осим ако у мају ветар не промени смер. Можда би у томе могла да помогне Мери Попинс, јер је вероватно лакше регрутовати њу него угасити ватру, уклонити отровни отпад и очистити земљиште. (Помоћ из ЕУ за ту сврху могуће је потрошити и за неку кориснију намену!)

Владимир Марковић