ЖЕЛЕЗНИК

Портал

суб02232019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Ружење Железника Пријава против сече

Пријава против сече

Шума пре сече
Шума после сече

ПРИЈАВА

Грађана Петловог брда против сече шуме уз ибарски кружни пут и уништавања еко система претварањем зеленог појаса у грађевинско земљиште

 

У петак, 23. марта 2012. око 14:00 часова група грађана је приметила да је започета сеча шуме и заравњавање косине (и тиме могућег клизишта) багером у циљу постављања темеља за зграду.

На иницијативу грађана на лице места изашла је екипа Комуналне полиције и две патроле ГСУП-а.

На инсистирање грађана да је немогуће да било ко има право да врши сечу шуме у циљу прављења грађевинске парцеле Комунална полиција је проверила идентитет лица која су започела сечу установила да они немају документа која им то дозвољавају и зауставила даље радове. Окупљеним грађанима је речено да у понедељак, првог радног дана, могу да се обрате надлежним органима око утврђивања даљег поступка као и да извештај Комуналне полиције могу добити од надлежних у Мекензијевој улици.

Овим документом обраћамо се надлежним органима и захтевамо да се ОДМАХ прекине и званично забрани сеча суме и претварање зеленог појаса у грађевинско земљиште.

Ово нажалост није први покушај да се ово земљиште и шума који представљају заштитни зелени појас, не само житеља Петловог брда већ и града Београда, буде узурпирано у циљу изградње стамбено пословних објеката. У прилогу овог документа достављамо вам Закључак Скупштине Општине Раковица бр. 07-2/87-ВИИ од 11.03.1987. у коме је наведено да је на Седници Извршног савета одржаној 16.12.1986 одлучено да се по ДУП-у одустаје од градње на поменутом простору. Деведесетих година, противно плановима развоја на рубном простору СО Раковица, читавом источном линијом уз Ибарску Магистралу од Лабудовог Брда до Петловог Брда, на простору некадашње шуме изграђене су пословне и стамбене зграде. Сада житељи Петловог Брда живе у страху да ће нови „развој“ прогутати и последње преостале делове шуме и тиме убити основну идеју оног што је замишљено као најзеленије насеље у Србији.

Ми грађани Петловог брда НЕ дозвољавамо да се ни најмањи део парка-шуме даље уништава и својим потписима захтевамо да се сви будући грађевински радови изводе на супротним и ненесељеним странама (западној и јужној) од нашег парка и насеља. Тражимо од руководства општине Раковица да заступа овај наш захтев као праву вољу и изворни интерес својих грађана, и да га објави и проследи свим градским и републичким институцијама које планирају развој инфраструктуре овог подручја. Желимо да се развојна пројектна документација прилагоди очувању околине и побољшању здравља и живота локалног становништва. О овој суштини нема апсолутно никаквих преговора. Ми грађани Петловог Брда бићемо одлучни да ни под каквим условима не дозволимо да развој по мери појединаца угрози будућност овог простора и живота генерација људи.

Шума између насеља и Кружног пута и Ибарске магистрале, засађена је плански између 1967-68. године и стара је сада више од 40 година. Овај појас шуме простире се у ширини око 50 метара и дужини око 1000 метара што је око 5ха. Шума се састоји од приближно 4600 стабала борова, кедрова, бреза, липа и багрема и представља не само заштитни појас од аерозагађења и буке од кружног пута већ је и јединствена фабрика кисеоника и станиште многим биљним и животињским врстама.

С обзиром да Петлово брдо нема званично нити парк нити спортски центар овај простор служи и за рекреативну наставу деце из обданишта ’’Петлић’’ као и основне школе ’’Владимир Роловић’’.

Јасна је намера појединаца да на лак начин отимачином дођу до профита. Нејасна је само улога званичних органа који би овакве ствари требало да спрече у настајању. Жалосно је да док медији славе кампању Очистимо Србију, трка појединаца за профитом надјачава виши друштвени интерес.

Молимо вас да ово писмо не схватите као молбу већ као најозбиљнији захтев за хитно решавање. Овим поручујемо надлежнима да ово третирају као потенцијалну еколошку катастрофу и да уваже чињеницу да је законски рок за одговор од 60 дана у овом случају практично истекао јер смо се надлежнима обратили већ два пута: када је овај део шуме начет 12-19. децембра 2011. и 24. јануара 2012 када је поднета петиција лично градоначелнику пред камерама и стотинама присутних грађана у његовом обраћању и разговору са житељима Раковице под слоганом „На Ти са Драганом Ђиласом“ као део његовог предизборног представљања.

У прилогу следе потписи житеља насеља који званично протестују и то потврђују својим потписима. Подсећамо надлежне да због кратког временског рока ова листа потписника није потпуна (прикупљање потписа грађана биће настављено докле год проблем не буде позитивно решен).

 

Грађани Петловог брда