ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Ружење Железника ''Жуте реке'' у Железнику

''Жуте реке'' у Железнику

Читачки поток прилично слабог интензитета који протиче централним делом Старог Железника данас представља легло пацова, жаба и осталих паразита и просто је срамота да у 21. веку изгледа овако. Непотребно је причати до каквих здравствених проблема може доћи у наредном периоду ако се овај извор заразе не санира. Постоје два могућа решења.

ЧИТАЧКИ ПОТОК


Прво је да надлежне службе очисте комплетно корито потока и омогуће му несметан ток. Друго, скупље, али трајно решење је да се поменути поток усмери целим својим током кроз канализационе цеви, пошто је врло слабог интензитета. Након спровођења кроз цеви, поток се може затрпати и на његовој површини изградити саобраћајница за локални аутобус.

 

ЧИТАЧКИ ПОТОК

 

ЧИТАЧКИ ПОТОК, ИЗГЛЕД КОРИТА

 

Остаје нејасно зашто је ток овог потока понекад појачан, пошто су извори из којих се снабдева водом (Џамоњин и Читачки) екстремно ниског интензитета. Постоји неколико објашњења, а једно је да се одређена количина воде испуста у атар у непосредној близини оба извора те надлежне и стручне службе требају да утврде одакле вода долази или ко је евентуално испуста у железнички атар. Друга река која долази од Сремчице је у сличном стању као и Читачки поток и такође јој је корито запуштено.

 

ЏАМОЊИН ИЗВОР ИЗ КОГ СЕ СНАБДЕВА ВОДОМ ЧИТАЧКИ ПОТОК

 

ЧИТАЧКИ ИЗВОР ИЗ КОГ СЕ ВОДОМ СНАБДЕВА ЧИТАЧКИ ПОТОК

 

ЦЕВ У БЛИЗИНИ ЏАМОЊИНОГ ИЗВОРА - ШТА СЕ ОВДЕ ИСПУШТА У АТАР


Ово није једини пример да се вода проблематичне садржине испуста у наш атар. Гробље Орловача исто то ради те и ту треба утврдити да ли имају дозволу од надлежних органа да тако нешто раде.

 

ОВДЕ ОРЛОВАЧА ИСПУШТА ВОДУ НЕПОЗНАТЕ ХЕМИЈСКЕ САДРЖИНЕ

 


ПРЕЛИВНИ ШАХТ У ГРОБЉУ ИЗ КОГ ВОДА ИДЕ ДАЉЕ У ЖЕЛЕЗНИЧКИ АТАР


Удружење грађана ''Зелени Железник'' ће се поводом овог проблема званично обратитит надлежнима из ЈКП ''Београдски водовод и канализација и ЈП ''Београд воде'' са захтевом да изађу на лице места, упознају се са чињеничним стањем и понуде решење за ове еколошке проблеме у Железнику.

 

Љиљана Обрадовић, председник

Ненад Лукић, подпредседник