ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Привреда и друштво Мени Школство Ученици славили Савиндан

Ученици славили Савиндан

27.јануар

У свим школама у Србији, па и у Железнику прослављена је школска слава - Свети Сава. У основној школи „Владимир Назор“ хор је запевао „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“, а потом је, уз присуство домаћина славе - професорке Наташе Дишков обављено сечење славског колача.

Ученици су са наставницима припремили и извели пригодан програм: рецитал „Бисери по пољу расути“, драмски приказ „Свети Сава мири завађену браћу“, било је и рецитација са клавирском пратњом. Овим поводом пригодне речи деци и присутнима упутила је директорка школе Анита Пирнат.


..............................................

Растко Немањић, најмлађи син жупана Стефана Немање рођен је 1169.године. После пострига у манастиру Пантелејмон на Светој гори добио је име Сава. Иако му је отац наменио управљање једним делом српске државе, Растко је изабрао духовни пут и посветио се монашком животу. Заједно са оцем Стефаном, Свети Сава је обновио манастир Хиландар и основао још 14 манастира. Захваљујући њему Србија је 1219.године добила своју самосталну Српску православну цркву и постала архиепископија.

Савина дела „Номоканон“ и „Синодик православља“ постали су правни и духовни стубови српске државности. Свети Сава је умро у бугарском граду Трново 12.јануара 1235.године, али се спомен његов чини 27.јануара по новом календару. Његове мошти, које су биле чуване у манастиру Милешева, спалио је Синан паша 1594.године у Београду на брду Врачар, мислећи да ће тако уништити дух православља и утицај Светог Саве на Србе.

Савиндан је као школска слава први пут установљен 2.јануара 1840. и славио се до 1946.године. Поново је враћен у школе тек 1989.године.