ЖЕЛЕЗНИК

Портал

суб02232019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Привреда и друштво Мени Школство Узор школа Браћа Јерковић

Узор школа Браћа Јерковић

Од 1948.године у Железнику су радиле две школе: основна школа у селу, код цркве и непотпуна гимназија у насељу. Седмогодишња основна школа у Радничком насељу установљена је 1951.године и била је у близини зграде Интерната у напуштеним баракама које су служиле за изградњу фабрике и насеља.

У њима је зими било веома хладно, а лети неиздрживо топло. Није било опреме, књига, а и ученици су долазили са лошим презнањем за наставу, па су и први резултати били слаби. И поред тога почиње се са ваннаставним активностима: формира се пионирски одред, млади техничари, радио-аматери, шаховска секција...

ШКОЛА БРАЋА ЈЕРКОВИЋ

Са растом Радничког насеља, расте и број ученика, те су као школски простор коришћене разне локације, да би1952.године почела да ради осмогодишња школа, која је понела име двојице учитеља и ратника браће Јерковић.

ПУНА ШКОЛА ЂАКА

Ново здање основне школе Браћа Јерковић настало је по идеји и нацрту архитекте Братислава Стојановића и 1956.године никло је велико и светло школско здање у Железнику. Доградња школе је била 1963.године, па је школа имала близу 4.000 квадратних метара.

ШКОЛА БРАЋА ЈЕРКОВИЋ - САЛА ЗА ФИЗИЧКО

Школа има бројне секције и учествује на многим такмичењима, склапа пријатељства и успешно школује генерације својих суграђана. Међу наградама издваја се Доситејева награда Београда за 1996.годину додељена школи Браћа Јерковић за резултате васпитно-образовног рада, што је сврстава међу најузорније, београдске школе.

ШКОЛА БРАЋА ЈЕРКОВИЋ - ТЕРЕН