ЖЕЛЕЗНИК

Портал

суб02232019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Привреда и друштво Мени Школство Техничка школа

Техничка школа

Техничка школа Железник

Поред две основне школе, које се граде са нарастујућим приливом становништва из других крајева у Железник, у послератној изградњи Железника формира се и Техничка школа, да би школовала кадар потребан фабрици Иво Лола Рибар. Ова школа је настала из Индустријске школе Иво Лола Рибар, која је почела са радом кад и фабрика 1947.године.

Школовала је кадар за производњу машина алатљика, а у њој су се, у прво време, стицали различити степени квалификације за одређена занимања. Тако је, поред стручне индустријске школе са интернатом постојала и Радничка школа за висококвалификоване раднике. Касније се то трансформише у Школски центар за стручне кадрове ИЛР, у коме ради школа за висококвалификоване раднике и техничка школа.

У склопу Образовног центра била је и машинско - техничка школа, док је једно време радила и економска школа.

Временом, школа је мењала назив, а у складу са разним реформама образовања и називе занимања, као и наставни програм. Оно што је за њу било битно, то је да је судбина средњошколаца, који су је похађали, најчешће била везана за фабрику Иво Лола Рибар, јер је она, сваке године, апсорбовала велики број тек свршених занатлија и техничара. Могло се рећи, за становништво Железника и околних места, да су имали обезбеђен посао, чим заврше школу. Све до деведесетих година, када је све почело да се растаче и пропада, па и ИЛР из Железника.