ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Белешке са летовања

Траговима Лоренса од Арабије

Текст и фото: Марјана Младеновић

Хашемитска Краљевина Јордан је једна од најлепших и најстабилнијих земаља Блиског истока. Окружена Палестином, Израелом, Сиријом, Ираком и Саудијском Арабијом, на први поглед не делује примамљиво за просечног туристу. Иако се мој боравак у Јордану подударио са израелском офанзивом на појас Газе и Хамасовим бомбардовањем Јерусалима, долазак у ову прелепу земљу где поједина места причају приче старе више од 2000 година и где владају савршена сигурност, ред и мир, наводе вас да потпуно заборавите дневно-политичка дешавања и препустите се апсолутном уживању.

 

Петра

 

Опширније...

Упознајте прошлост: Рим

Текст и фото: Немања Обрадовић

Кажу: у животу постоји неколико ствари које мора обавезно да урадиш. Једна од њих јесте да посетиш Рим како би спознао прошлост и Барцелону, како би се суочио са будућношћу. Једна, мени драга особа је потврдила тачност ове поруке. За почетак, посетио сам Рим!

Опширније...

Дворци те равнице

Текст и фото: Марјана Младеновић

Реч дворац одувек је била синоним за усамљено, мистично и бајковито место, али и место веселих забава и раскошних балова са пуно музике, јела, пића, дивних хаљина и отмене господе. Да би осетили дух аристократије са краја 19. и почетка 20. века не морате путовати у Француску, Немачку или Шкотску, довољно је ићи до Војводине где се налазе прелепи дворци: Кулпин, Фантаст, Соколац и Каштел Ечка, али и све оно што иде уз дворце: коњи, карташке партије, краљице, принчеви, несрећне љубави, двобоји, па чак и духови.Тако сам и ја кренула на туру популарно названу „Дворци Војводине“.

 

Фантаст

Опширније...

Богата јесен у Тоскани

Пише Љиљана Обрадовић

Путовање под називом Северна Италија, укључивало је: Монтекатини терме, Пизу, Фиренцу, Верону, Лидо ди Јесоло и Венецију, и све за шест дана, аутобусом! До првог одредишта бање Монтекатини, беспрекорно уређеног места пуног туриста и у септембру, возили смо се скоро 16 часова. Сутрадан смо кренули ка Пизи, два и по сата аутопутем кроз непрегледна поља расадника зимзеленог биља и медитеранског цвећа.

Криви торањ у Пизи

Опширније...

Netaknuti Vis

slovo i foto: Ljiljana Obradović

(Napomena: ovaj tekst, u prvoj postavci čitali su i moji prijatelji i njihovi prijatelji sa Visa. Bilo je malo teškoća jer je pisan ćirilicom. Evo ga, proširen utiscima i novim fotkama i na latinici.)

Posle dve decenije ponovo u Splitu! Na prvi pogled kao da se ništa nije promenilo. Sve vreme mi se mota po glavi pesma: Marjane, Marjane što barjak ne viješ, što barjak ne viješ milu trobojnicu!.. I jeste trobojnica, ali sa šahovnicom.

Hotel Marjan

Опширније...

Страсна и вулканска Сицилија

Фотка и пише: Марјана Младеновић

Коза Ностра, Мафија, Кум, Етна... за већину људи ово је стандардна асоцијација на Сицилију. Сицилија јесте све то, али и много више.

 

Опширније...

Тако је то у Србији

поделио са нама Немања Обрадовић

Поглед са врха Дебелог брда пружа се у недоглед. Јарке, зелене боје, које се претачу у све нијансе златне, необични превоји, непрегледне шуме полегле у хладовини, омамљујући звуци лета круже овим, невероватним просторима. Србија у свим нијансама.

Поглед са дебелог брда

Опширније...

Крит - острво сунца

Фотка и пише: Жељко Новаковић

О њему се пуно прича последњих година, али је мало људи из Србије тамо летовало. До њега се стиже авионом. И Кон-тикијем.

 

Венецијанска лука у Ретимну

 

Опширније...

Паралија Катерини - Олимпијска регија

Пише и фотка: Ненад Лукић

Нa 700 километара од Београда и сaмo 110 oд грчко-македонске грaницe прoстирe сe популарна Олимпиjскa рeгиja, чији су заштитни знаци популарна летовалишта: Пaрaлиja Кaтeрини, Нeoи Пoри, Плaтaмoн, Oлимпик Бич, Лeптoкaриja и Кoринoс, затим планина Олимп, док се Солун налази на само 40-ак километара од Катеринија, највећег града регије.

Централна улица у Паралији

Опширније...

Гуча на води

пише и фотографише: Љиљана Обрадовић

Јули, језеро Перућац, хидроцентрала, Дрина, - асоцијација: Дринска регата! Традиционално, већ две деценије окупља на хиљаде заљубљеника у брзу Дрину и дружење. Ове године, било их је око 15 хиљада. Ранијих година је било и више.

Опширније...

Задовољство 4*

(Кемер - Гојник)

Турска, чаробна реч за чаробно летовање! Почетак лета, неко би рекао предсезона, друга половина маја. У Београду хладно, у Анталији таман (турска реч и значи добро).

Опширније...

Ми на одмору

Лето је. Школе не раде, годишњи одмори су IN, сви планирају путовања, ближа и даља, скупља или у „родбинској“ варијанти. Где год да кренете, а није ваша кућа или стан, све вам је то одмор. Пишите нам, било да сте у: сеоском или бањском туризму, aко сте на планини или мору, на домаћем терену или у иностранству, краће или дуже. Уз текст од максималних 20 до 30 редова, пошаљите нам фотографије (1 до 5).

Опширније...