ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Белешке са летовања Крит - острво сунца

Крит - острво сунца

Фотка и пише: Жељко Новаковић

О њему се пуно прича последњих година, али је мало људи из Србије тамо летовало. До њега се стиже авионом. И Кон-тикијем.

 

Венецијанска лука у Ретимну

 

Крит је острво необичне лепоте са највећим бројем сунчаних дана у Грчкој, познато по прелепим пешчаним плажама, великим кањонима, добром вину и најквалитетнијем маслиновом уљу на свету. Осим природних лепота, чувен је и по богатој историји: у Кнососу се налазе остаци минојске културе. Такође, мит каже да се овде родио Зевс, владао краљ Минос, а ту је и Тезеј уз помоћ Аријадне победио Минотаура и успео да изађе из лавиринта.

Крит је и највеће грчко острво са 1046 км обале. Боравак од 11 дана уопште није довољан да се виде све природне и историјске лепоте, па човек једноставно мора да се определи за само неколико одредница.

 

Ретимно

РЕТИМНО

 

Боравили смо у Ретимну, градићу од око 40.000 становника, који има све: велику венецијанску тврђаву, старо градско језгро са мноштвом уличица, продавница, таверни, неколико цркви, џамија и музеја, тако да сваког дана можете да откријете нешто ново.

 

Ретимно ноћу

РЕТИМНО НОЋУ

 

Ретимно има и 14 км дугачку плажу на којој увек има довољно места и чисто топло море са мало већим и јачим таласима.

 

Градска плажа у Ретимну

ГРАДСКА ПЛАЖА У РЕТИМНУ

 

Ретимно има и одличан стратешки положај за даљи обилазак острва. Одлучили смо се за рентакар који нас је коштао 170 евра за 5 дана, плус трошкови бензина. Због недостатка времена и велике врућине одлучили смо да историјске знаменитости Крита оставимо за неки други пут, а да сада упознамо природу и људе. Обилазили смо плаже, кањоне, села, манастире и прешли око 800 км.

 

Елафониси

ЕЛАФОНИСИ

 

Најпознатија плажа на Криту (кажу и најлепша плажа на Медитерану) јесте Елафониси. Налази се на југозападу острва, 150 км од Ретимна, и прави је рај: тиркизно плаво кристално чисто, прилично хладно море, ситан светлорозе песак. Као на Малдивима или Сејшелима.

 

Уживанција на Елафонисију

УЖИВАНЦИЈА НА ЕЛАФОНИСИЈУ

 

Егзотична плажа Превели налази се 37 км јужно од Ретимна, тачно на ушћу реке у море. Изузетно хладна река Коурталиотис излази из кањона право у хладно море па се можете купати и у сланој и у слаткој води.

 

Превели

ПРЕВЕЛИ

 

Дуж корита реке расту палме па пејзаж делује изузетно. Плажи можете приступити бродићем или са копна спуштајући се литицом низ 400 уклесаних степеница, што пружа незабораван доживљај.

 

Ушће реке Коурталиотис у море

УШЋЕ РЕКЕ КОУРТАЛИОТИС У МОРЕ

 

Фалисарна је прелепа плажа на крајњем западу острва, 110 км од Ретимна и, кажу, да има незабораван залазак сунца. Проверили смо: није баш као на Санторинију, али је предивно.

 

Поглед на Фалисарну, маслињаке и пластенике за узгој воћа

ПОГЛЕД НА ФАЛИСАРНУ, МАСЛИЊАКЕ И ПЛАСТЕНИКЕ ЗА УЗГОЈ ВОЋА

 

Плажа у Фалисарни

ПЛАЖА У ФАЛИСАРНИ

 

Матала је мало рибарско место у јужном делу Крита познато по хипи туризму. Лепа шљунковита плажа, велика кречњачка стена са мноштвом пећина и гробница из 1.века (које су касније служиле као одмаралишта за хипике) и село исцртано и обојено хипи мотивима делују изузетно шармантно.

 

Плажа у Матали

ПЛАЖА У МАТАЛИ

 

Украшен комби, један од симбола хипи покрета

УКРАШЕН КОМБИ, ЈЕДАН ОД СИМБОЛА ХИПИ ПОКРЕТА

 

Села у унутрашњости острва изузетно су лепа и фотогенична: Елос, Аногиа, Арханес, Спили... Нама се највише допало село Фоделе, 60 км источно од Ретимна, према главном граду Ираклиону.

 

Фоделе

ФОДЕЛЕ

 

Фоделе није обично критско село, то је и родно место сликара Доменикоса Теотокополоса, свима познатијег под надимком Ел Греко. У селу се, осим лепих старих кућа, неколико продавница и таверни, налази и музеј Ел Грека.

 

Улаз у музеј Ел Грека

УЛАЗ У МУЗЕЈ ЕЛ ГРЕКА

 

За оне који више воле град препоручујем Хању, 78 км западно од Ретимна. За многе је то најатрактивнији град на острву, са сликовитим уличицама, трговима, кафаницама, пијацама, а све у мешавини венецијанског, грчког, турског и јеврејског стила.

 

Хања

ХАЊА

 

Мотив из Хање

МОТИВ ИЗ ХАЊЕ

 

На Криту сигурно нећете остати гладни. У селима се углавном једе месо (јагњетина, сувлаки, гирос) и традиционална јела (мусака, пуњени патлиџан, стифадо, клефтико, критска салата...), док се на обали уз све наведено нуди и риба. Порција је између 6 и 15 евра, а на крају вас обавезно часте неким слаткишем (алвом, урмашицом, лубеницом или дињом).

 

Критска мусака

КРИТСКА МУСАКА

 

Критска салата

КРИТСКА САЛАТА

 

Иако је Крит традиционално острво, помало изоловано и различито од „класичне“ Грчке, са друге стране веома је модерно и еколошки свесно. На врховима планина у јужном делу острва, где дувају најјачи ветрови, приметили смо десетак модерних ветрењача за производњу електричне енергије. Такође, на јужним падинама многих планина постављене су десетине огромних соларних панела. А у Ретинму, у малом паркићу близу плаже, стоји знак који до сада нисмо видели нигде: