ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Белешке са летовања Тако је то у Србији

Тако је то у Србији

поделио са нама Немања Обрадовић

Поглед са врха Дебелог брда пружа се у недоглед. Јарке, зелене боје, које се претачу у све нијансе златне, необични превоји, непрегледне шуме полегле у хладовини, омамљујући звуци лета круже овим, невероватним просторима. Србија у свим нијансама.

Поглед са дебелог брда


Географски гледано, Дебело брдо је превој на планини Повлен, на путу Рогачица-Ваљево. Толико, да се не изгубите. Неко на ово путовање носи мапу, ја фотоапарат и бележницу. Помислих: било би од мене себично да све ове фотографије и утиске задржим само за себе.

Поглед са дебелог брда

ПОГЛЕД СА ДЕБЕЛОГ БРДА

 

Кад год се спуштам, а последњих година идем често овим путем, сетим се најпознатијег српског вампира Саве Савановића. Нарочито ако туда пролазим у сумрак или ноћу! Инспирисани Глишићевом приповетком и потакнути њеном мистиком, не тако давно направили смо документарну причу о Сави Савановићу, првом српском вампиру. Радо се сећам пустоловина, које смо имали снимајући емисију, нарочито оних у воденицама! Једна од њих се налази на средини Дебелог брда, код бензинске пумпе МИА. Не можете да промашите јер је ту нови саобраћајни знак “Сава вампир 3 км“. Само низ пут и ето воденице... Обратите пажњу на повратак: крените на време, да не буде касно...

Неко другом приликом ћу више писати о Сави.

 

Дрина панорама

 

Дрина панорама

ДРИНА - ПАНОРАМА

 

Увек се орасположим када видим знак Општина Бајина Башта, јер знам да ту почиње нетакнута природа, лепота река, језера, планина. А тек гостопримство... Посебна енергија Дринске регате свакога јула окупља и мотивише на хиљаде људи из свих крајева да се опусте и осете реку...

 

Дринска регата

 

Дринска регата

ДРИНСКА РЕГАТА

 

Дринска регата и Перућац су као близанци. Не иде једно без другог. А све је везано за хидроцентралу и вештачко језеро, које се налази на подручју општине Сребреница у Републици Српској и општини Бајина Башта у Србији. Језеро, дубоко 90 м настало је прераграђивањем тока реке Дрине за потребе хидроелектране. У његовим дубинама су потопљене куће, имања, гробља. Једна руска, ронилачка екипа ронила је језером, али, рекли су: никад више!

„Једном ми је сом искочио са прозора једне куће док сам ронио...Срце ми је стало у тренутку... То је била права адреналинска ињекција" - рече један од ронилаца.

Данас је вода бистра и пријатна за купање. Постоји понтон на плажи испод хотела "Језеро", који омогућава лепо и безбедно купање.

Мало људи зна да се у Дрину улива најмања река на свету (тако кажу). Зову је Врело, али и Година, јер је дуга, свега, 365 м! При суноврату у Дрину прави фантастичан водопад. У њој се гаје пастрмке, које из воде ускачу у тигањ!

 

Хидроцентрала

ХИДРОЦЕНТРАЛА

 

Перућац купалиште

ПЕРУЋАЦ КУПАЛИШТЕ

 

Врело река Перућац

ВРЕЛО РЕКА ПЕРУЋАЦ

 

„Ој Таро, ти прелепа планино“,одјекивало је шумском стазом Митровца на Тари. На уласку у "Природни резерват Црвени Поток" је изложба фотографија, која уводи у овај простор и наговештава шта у њему живи и шта би намерник могао тамо срести: вука, лисицу, медведа, куну златицу, јастреба кокошара, дугорепу сову...Ту је и биљна заједница са многобројним, дрвенастим и жбунастим биљем. Овде се човек одушевљава природом, дише чист ваздух и напаја се оптимизмом, свестан да му је природа највећи пријатељ и да је треба чувати, као највећу драгоценост.

 

Резерват Црвени поток

РЕЗЕРВАТ ЦРВЕНИ ПОТОК

 

Изложба

ИЗЛОЖБА

 

Тепих пољана

ТЕПИХ ПОЉАНА

 

Тепих пољана

ТЕПИХ ПОЉАНА

 

Тепих пољана

ТЕПИХ ПОЉАНА


Заовине је једно од многобројних, планинских села на Тари, али је посебно јер има Панчићеву оморику, која својом висином од 40м и реткошћу преставља бисер ботанике, али и дивно, плаво језеро, на самом врху. Као горске очи... Да ли је могуће купати се у бисерно плавој води док се чује само звук таласа и клепетуша око врата крава, које се напасају на обали? Људи има, али, као да су се стопили са природом, постали једно.

Чак и када пливам носим своју Гопро камеру, за сваки случај. Никад се не зна када ће „искочити“ тренутак који треба забележити...

Видим у даљини чамац и кренем да снимим. "Шта то радиш?"- пита ме чамџија. Збуних се :"Пааа, ништа, снимам"!

„Аааа, снимаш“- рече он...! Као да му није било по вољи, те ја брже-боље додадох:

„А, не, не снимам!“

„А, имали неке рибе доле“- као интересује се он.

„ Па, ваљда“. Чамџија поче да се смеје: „Одакле си ти?“

„Из Београда“.

„ А ја сам одавде“- потврди он и позва ме: „Дођи после код мене, на ракију“- и настави да се смеје. Вероватно мојој збуњености. Можда је и он помислио на сцену из филма „Балкан експрес“:

„ А, да ли си ти музичар?“- пита га Немац. А он, не знајући који одговор је пожељан, каже: „А, да , јесам“... „Не, не, нисам“... па опет...

 

Заовине

 

Заовине

ЗАОВИНЕ

 

Када ће бити смак Света ? Ко је био Тито ? Којим путем идемо? То су само нека од питања на које ћете, можда, наћи одговор у – Кремни.

За мало планинско место између Златибора и Таре легенда каже да је настало у древној фази настанка Земље, приликом судара са једним небеским телом. Зато креманске стене представљају неку врсту полудрагог камена и необичног су састава. Кремна се везује за Тарабиће и пророчанства.

Данас је у Кремни кућа брвнара у којој су изложени бројни сувенири, слике, исечци из новина, које садрже интересатне приче и натписе о Кремаском пророчанству.

 

Кремна

КРЕМНА

 

Кремна текст

КРЕМНА ТЕКСТ

 

Кремна текст

КРЕМНА ТЕКСТ

 

„ Брдо Мећавник уочио сам снимајући филм "Живот је чудо". Са брда преко пута, на прузи поред Голубића-станице недалеко од станице Јатаре, саграђене за филм, угледао сам Мећавник. Није било тешко: догађало се да сатима седимо и чекамо да Сунце изађе иза облака да би наставили снимање. У том чекању - са завишћу сам гледао ка Мећавнику, брду на коме није било ничега, али је, чини ми се, увек било Сунца !“ И тако се Кустурица заувек заљубио у Мећавник, а из тога се родио и расте и развија се Дрвенград.

Улице Никите Михалкова, Новака Ђоковића, Ернеста Че Геваре,Трг Дијега Арманда Марадоне - само су нека од знамења, која одликавају дух Мећавника. Тамо је сала за пројекције, књижара, али и собе - вајати за преноћиште. Национални ресторан Лотика обилује домаћом кухињом и налази се преко пута биоскопа познатог режисера Стенлија Кјубрика. Један од многобројних укусних специјалитета куће, који се обавезно мора пробати су мећавникови залогаји.

Тако је то код нас у Србији: све почне природом и људима, а заврши добром капљицом и залогајем.

 

Мећавник

 

Мећавник

 

Мећавник

 

Мећавник

 

Мећавник

 

Мећавник

 

Мећавник