ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Белешке са летовања Страсна и вулканска Сицилија

Страсна и вулканска Сицилија

Фотка и пише: Марјана Младеновић

Коза Ностра, Мафија, Кум, Етна... за већину људи ово је стандардна асоцијација на Сицилију. Сицилија јесте све то, али и много више.

 

 

Осим дела новије историје везане за корене мафије, Сицилија је богата археолошким налазиштима и градовима које су подизали: стари Грци, Римљани, Мавари, Нормани и многи други народи, који су боравили на овом острву.

На Сицилији можете видети и невероватну природу: плантаже лимуна, наранџи и пистаћа, шљунковите плаже са тамноплавим (мало хладнијим) морем и доминантну Етну, 3340м висок, једини, живи вулкан у Европи.

На Сицилију сам допутовала средином јула, авионом преко Рима до Катаније, другог по величини града на острву. Агенција Контики обезбедила нам је смештај и одличног водича у малом месташцу Ђардини Наксос, недалеко од много познатије Таормине, водећег туристичког центра.

 

Ђардини Наксос са погледом на Таормину

ЂАРДИНИ НАКСОС СА ПОГЛЕДОМ НА ТАОРМИНУ

 

Ђардини Наксос има лепу велику плажу, мноштво хотела и вила, дугачко шеталиште препуно ресторанчића, продавница, сувенирница, а из места се пружа величанствен поглед на Етну - са западне и Таормину - са источне стране. Идеална је комбинација за одмор и за обилазак острва.

 

Таормина

ТАОРМИНА

 

Један од бисера Сицилије је Таормина. Смештена у брду, изузетно романтична, са мноштвом малих уличица, цркви, дивних палата са балконима, пуним медитеранског цвећа и стабала лимуна, свакако је место, које се мора обићи.

 

Црква Сан Ђузепе у Таормини

ЦРКВА САН ЂУЗЕПЕ У ТАОРМИНИ

 

Романтика на улицама Таормине

РОМАНТИКА НА УЛИЦАМА ТАОРМИНЕ

 

У Таормини се налази велико грчко позориште из којег „пуца“ поглед на Етну и југоисточни део острва. Кажу да је то најсликанији кадар на Сицилији.

 

Грчко позориште са Етном у позадини

ГРЧКО ПОЗОРИШТЕ СА ЕТНОМ У ПОЗАДИНИ

 

Бити на Сицилији, а не отићи на Етну (која се све време пуши и дими) дође вам као и да нисте били на Сицилији. Аутобусом или колима можете доћи до одморишта на 1900м, а одатле, ко жели, жичаром, па џиповима Националног парка до 3100м. Иако ће вас то задовољство коштати додатних 60 евра, вреди.

 

Етна

ЕТНА

 

Можете и пешке на горе, није стрмо, али због велике раздаљине изискује много времена и труда.

 

Етна

 

Етна

ЕТНА - ОСЕЋАЈ ЈЕ НЕВЕРОВАТАН, КАО ДА СТЕ НА ДРУГОЈ ПЛАНЕТИ

 

Главни град Сицилије је Палермо. Вреди видети прелепу катедралу, театар Масимо у коме је сниман филм Кум III, лепе тргове и занимљиву пијацу.

 

Улица у Палерму

УЛИЦА У ПАЛЕРМУ

 

Градска катедрала

ГРАДСКА КАТЕДРАЛА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЦЕЛА У ОБЈЕКТИВ ФОТО АПАРАТА

 

Љубитеље историје највише ће обрадовати посета Агриђенту, у чијој се близини налази надалеко познати грчки храм Конкордија, симбол Унеска. Ја сам се одлучила за обилазак Сиракузе, „белог“ града смештеног на острву, које је мостом повезано са копном. У Сиракузи је живео, стварао и био убијен славни Архимед.

 

Сиракуза

СИРАКУЗА

 

А мафија са почетка текста? И даље је присутна на Сицилији, али данас у облику пословнх људи и јапија. Дух колевке мафије осетила сам током обиласка два сицилијанска села: Форца Дагро и Савока.

 

Форца Дагро

ФОРЦА ДАГРО

 

У њима је Копола снимио део филма Кум I, а села су у ствари „глумила“ село Корлеоне. Овај излет препоручујем свим фановима филма Кум, који желе да виде цркву у којој се Мајкл Корлеоне венчао са Аполонијом или кафану Аполонијиног оца (бар Вители).

 

Савока

САВОКА

 

Бар Вители у Савоки

БАР ВИТЕЛИ У САВОКИ

 

Ако и нисте љубитељ филма Кум, уживаћете у овим традиционалним селима смештеним на врху брда и погледу преко мора све до јужне обале Италије.

 

Поглед из Форце Дагроа на јужну Италију

ПОГЛЕД ИЗ ФОРЦЕ ДАГРОА НА ЈУЖНУ ИТАЛИЈУ

 

Кога не занима обилазак Сицилије, може по цео дан да се купа на широким плажама – бесплатно, а за 7 евра добија сунцобран и две лежаљке.

 

Плажа у Ђардини Наксосу

ПЛАЖА У ЂАРДИНИ НАКСОСУ

 

Плажа Изола Бела

ПЛАЖА ИЗОЛА БЕЛА

 

Сицилијанци обилно и добро једу (пица спада у предјела). Цене у ресторанима су од 8 до 20 евра по оброку, а морате платити и додатних 1 до 2 евра за коришћење есцајга.

 

Традиционално јело: паста са сабљарком и пистаћима

ТРАДИЦИОНАЛНО ЈЕЛО: ПАСТА СА САБЉАРКОМ И ПИСТАЋИМА

 

 

Уз пице и пасте свакако морате пробати каноле, колач од уроланог теста пуњен кремом од рикота сира. Они, који су пробали, били су одушевљени укусом. Немојте пропустити сладолед: сицилијански сладолед је много кремастији од италијанског и нашег.

 

Сицилијански каноли

Сицилијански каноли

СИЦИЛИЈАНСКИ КАНОЛИ

 

Пробајте и мед. Невероватно је које све врсте меда постоје на Сицилији: мед од цвета лимуна, наранџе, пистаћа, са додатком бадема, лешника... Изванредног су укуса.

Под обавезно пробање спада и лимунћело, традиционални ликер од лимуна. Лимун је симбол Сицилије, па ћете се у Београд сигурно вратити са неким сувениром у облику лимуна. Ја препоручујем мед од лимуна.

 

Трикарија

ТРИНАКРИЈА (ГРБ СИЦИЛИЈЕ) УКРАШЕНА ЈЕ ЛИМУНИМА