ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Белешке са летовања Богата јесен у Тоскани

Богата јесен у Тоскани

Пише Љиљана Обрадовић

Путовање под називом Северна Италија, укључивало је: Монтекатини терме, Пизу, Фиренцу, Верону, Лидо ди Јесоло и Венецију, и све за шест дана, аутобусом! До првог одредишта бање Монтекатини, беспрекорно уређеног места пуног туриста и у септембру, возили смо се скоро 16 часова. Сутрадан смо кренули ка Пизи, два и по сата аутопутем кроз непрегледна поља расадника зимзеленог биља и медитеранског цвећа.

Криви торањ у Пизи

 

Наше прво туристичко одредиште је Криви торањ у Пизи - једно од заборављених светских чуда.

Изграђен је на наносима реке Арно, што је један од разлога његовог потањања и кривљења, које је заустављено тек крајем двадесетог века. На Пјаци дел Дуомо се, поред Кривог торња, налазе градска катедрала и баптистерија.

 

Комплекс у Пизи

КОМПЛЕКС У ПИЗИ

 

Без обзира колика је имппозантност целог комплекса, осмоспратни торањ, изграђен од вишебојног мермера, са уклесаним цртежима висок 55, пречника 16 метара побуђује највећу пажњу туриста. До врха торња, где се налазе звона, која више не звоне, воде 294 спиралне степенице, а одатле се може видети панорама Пизе са околином. Онима, који не воле висину, а додатно и због нагнутости, пењање се не препоручује!

 

Криви торањ

КРИВИ ТОРАЊ У ПИЗИ

 

Градња торња трајала је чак два века, а нагиб је започео већ после три изграђена спрата да би досегао врхунац вертикалног нагиба од чак 5 метара, када је, због безбедности, забрањен обилазак у унутрашњост торња.

 

Криви торањ у Пизи

КРИВИ ТОРАЊ У ПИЗИ

 

У Монтекатинију се можете лепо сместити и одморити, јер су велике, породичне куће претворене у хотеле. У односу на друге делове Италије овде су „пристојне“ цене хране и одеће.

 

Монтекатини терме

МОНТЕКАТИНИ ТЕРМЕ

 

Сутрадан смо, сада дуже него претходног дана, четири и по сата, путовали до Фиренце, града који је појам за уметност не само за Италију, него и цео свет.

Богата породица Медичи је назаслужнија што је Фиренца у 14. и 15. веку постала центар европске културе и уметности у којој су стварали Донатело, Ботичели, касније Микеланђело, Макјавели, Леонардо да Винчи, Галилејо Галилеј...

Фирентинска катедрала или Санта Марија дел Фјоре или једноставно Duomo од латинског Domus Dei („кућа Бога“) једна је од најпознатијих грађевина и симбола овога града, који и данас плени отменошћу и богатством.

 

Катедрала Duomo

КАТЕДРАЛА DUOMO

 

Црква је заштићена као светска баштина и пета је по величини у Европи, (после Базилике Св.Петра у Риму, катедрале Св. Павла у Лондону, севиљске и миланске катедрале), дужине чак 153 метра. Налази се у самом центру града, окружена грађевинама из модерног доба. Иначе, у Италији ме увек фасцинира та синергија старог и новог, која је изражена и у Фиренци, као и у Риму.

 

Трг Векио

ТРГ ВЕКИО

 

Палацо Векио се налази у центру Фиренце, на тргу Пјаца дела Сињорија и представља градску већницу. Међу многобројним киповима ту је и копија Микеланђеловог Давида (оргинал се налази у Академији), на другом делу града.

 

Микеланђелов Давид

МИКЕЛАНЂЕЛОВ ДАВИД

 

Кроз овај трг свакодневно пролази на хиљаде посетилаца из целога света, а у непосредној близини је и једна од најбогатијих галерија - Уфици,која данас садржи богату колекцију сликарства, од антике до касног барока. Временом, овде су богате фиорентинске породице сакупљале уметничка дела и направиле најзначајнију колекцију. Ова богата збирка је отворена за јавностод 1765.године.

Од галерије Уфици до обале реке Арно је неколико десетина метара. Одатле се пружа леп поглед на мост из 1345.године, који је најстарији у граду.

 

Река Арно

РЕКА АРНО

 

Познат је по малим дућанима који се налазе на самом мосту (углавном драгуљарницама). Преко њега се иде до палате Пити.

 

Испред палате Пити

ИСПРЕД ПАЛАТЕ ПИТИ

 

Породица Медичи купила је палату Пити 1539.године и претворилаје у резиденцију владара Великог војводства Тоскане. Каснији владари из ове лозе дограђивали су палату и уредили вртове око ње. Тако је настао пространи парк Боболи.

 

Парк Боболи

ПАРК БОБОЛИ

 

Данас је палата Пити велика уметничка галерија отворена за јавност. У њој се налази и седам музеја, међу којима су: Музеј костима, Музеј модерне уметности, Музеј порцелана...

 

Музеј порцелана

МУЗЕЈ ПОРЦЕЛАНА

 

За обилазак Фиренце потребно је неколико дана, натенане. На Тргу Републике увек је пуно света и „опсенара“. Погледајте шта раде. Као, левитирају!

 

Опсенари на Тргу Републике

ОПСЕНАРИ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ

 

Нема ту никакве магије, већ довитљивости. Али, кажу, магије има ако се додирне њушка дивље свиње, кипа постављеног у центру Фиренце. Магија каже да ћете се, ако додирнете њушку свиње, срећно се вратити кући.

 

Свиња за жеље

СВИЊА ЗА ЖЕЉЕ

 

Практичан савет: у Фиренци ништа не купујте, јер ћете то исто, много јефтиније наћи у Верони. Чак је и сладолед папрен! Осим неког сувенира.

 

Фиренца

ФИРЕНЦА

 

Захваљујући великој љубави између Ромеа и Јулије, коју је Шекспир измислио или написао по истинитом догађају, Верона је постала позната, а због тога је зову и "Градом романтике".

 

Љубавне поруке

ЉУБАВНЕ ПОРУКЕ КОД ЈУЛИЈИНЕ КУЋЕ У ВЕРОНИ

 

У једној од споредних уличица је Јулијина кућа, балкон такође, а и њена статуа.

 

Јулијина кућа

ЈУЛИЈИНА КУЋА

 

Јулијин балкон

ЈУЛИЈИН БАЛКОН

 

Сви воле да се сликају са Јулијом, мушкарци посебно. На свој, мушки начин!

 

Сликање са Јулијом

СЛИКАЊЕ СА ЈУЛИЈОМ

 

Поред Јулијине куће, Верона има још познатих тргова и споменика прошлости. Тако је римска Арена у Верони из првог века и једна је од највећих и најбоље очуваних. Некада је могла примити 22.000 гледалаца, а и данас се користи за разне приредбе.

 

Арена у Верони

АРЕНА У ВЕРОНИ

 

У овоме граду је, једно време, кад је, због свог писања, био протеран из Фиренце, живео и стварао Данте, творац многих књижевних дела, па и Божанствене комедије.

 

Дантеов трг

ДАНТЕОВ ТРГ

 

У Верони може да се „шопингује“. Ако вам остане времена. Из овог града, у вечерњим часовима, кренули смо ка Лиду де Јесоло, праћени кишом и грмљавином. Као у Монтекатинију и овде смо остали задивљени пред чистоћом и уређеношћу места. Ту смо, за пристојне новце јели пицу, другачију од оне која се служи у Риму и Напуљу (одакле и потиче ово омиљено јело). Ова је тања и сиромашнија, али укусна.

 

Венеција

ВЕНЕЦИЈА

 

Од Лида се иде бродом од Венеције. У Венецији је све старо, само су туристи нови. Једино ексклузивно место у свету, где се одржавају многи фестивали и културни догађаји, а где је једини превоз гондолама и бродићима (вапоретима). Поред канала Гранде, Венеција је испресецана многобројним каналима између зграда. Њу можете прећи пешице или комбиновано.

 

Трг Светог Марка

ТРГ СВЕТОГ МАРКА

 

Ступамо на Трг Св. Марка, који се ракошно пружа 175 метара, са црквом и мозаицима и 99 метара високим звоником. Ту је богата и пространа Дуждева палата (Palazzo Ducale), а у близини је и Мост уздаха. Базилика св. Марка из 11.века се наставља на Дуждеву палата, а њена је унутрашњост испуњена богатим, позлаћеним мозаицима, због чега је прозвана Chiesad'Oro (Златна црква). Поред туриста и фотографа, трг Св. Марка је пун голубова, који су прави домаћини овог простора.

 

Д'оро

Д'ОРО


Са друге стране Великог канала је катедрала Санта Марија де ла Салуте, коју је, у једној од најлепших песама опевао Лаза Костић.

 

Санта Марија де ла Салуте

САНТА МАРИЈА ДЕ ЛА САЛУТЕ

 

Не може се обилазити Венеција, а да се не зађе међу њене вековне зграде, пређе преко десетине мостова, провоза гондолом. Један од најпосећенијих је мост Ријалто, а са друге стране је велика пијаца сувенира.

 

Испод моста Ријалто

ИСПОД МОСТА РИЈАЛТО


Из Венеције не можете отићи ако нисте купили неку маску, јер је по томе и костимима вековима позната.

 

Костими и маске

КОСТИМИ И МАСКЕ