ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Белешке са летовања Дворци те равнице

Дворци те равнице

Текст и фото: Марјана Младеновић

Реч дворац одувек је била синоним за усамљено, мистично и бајковито место, али и место веселих забава и раскошних балова са пуно музике, јела, пића, дивних хаљина и отмене господе. Да би осетили дух аристократије са краја 19. и почетка 20. века не морате путовати у Француску, Немачку или Шкотску, довољно је ићи до Војводине где се налазе прелепи дворци: Кулпин, Фантаст, Соколац и Каштел Ечка, али и све оно што иде уз дворце: коњи, карташке партије, краљице, принчеви, несрећне љубави, двобоји, па чак и духови.Тако сам и ја кренула на туру популарно названу „Дворци Војводине“.

 

Фантаст

 

Први дворац на нашем путу био је Кулпин, 5 километара од Бачког Петровца. За многе је овај дворац познат по ТВ - серији „Сва та равница“.

 

Дворац Кулпин

ДВОРАЦ КУЛПИН

 

Саграђен је у 18.веку, припадао је породици Стратимировић, да би га крајем 19.века купио Лазар Дунђерски, богати трговац, земљопоседник и индустријалац. Дао га је сину Ђорђу који је баш у то време дипломирао пољопривреду и цело имање претворио у пољопривредно добро.

 

Салон у Кулпину

ЈЕДАН ОД САЛОНА У КУЛПИНУ

 

Ђорђе је био ожењен рођаком краљевске породице Карађорђевић, па су чести гости Кулпина били краљица Марија и принчеви: Петар, АндрејиТомислав.

 

Детаљ из Кулпина

ДЕТАЉ ИЗ КУЛПИНА

 

Данас је у склопу дворца Пољопривредни музеј, асалони дворца отворени су за посетиоце, мада намештај није аутентичан, већ је допремљен из других војвођанских здања и музеја.

 

Салон у Кулпину

ЈЕДАН ОД САЛОНА У КУЛПИНУ

 

Из Кулпина смо кренули ка Бечеју. Наш циљ био је вероватно најпознатији и најбајковитији војвођански дворац: Фантаст.

 

Фантаст

ФАНТАСТ

 

Саградио га је 1915.године Богдан Дунђерски, наследник раније поменутих Лазара и Ђорђа. Богдан је био најзанимљивија личност породице Дунђерски: боем, нежења, интелектуалац, земљопоседник, страствени љубитељ: коња, карата, вина и жена.

 

Салон у Фантасту

САЛОН У ФАНТАСТУ

 

Дворац је добио име по коњу Фантасту, троструком победнику на београдском хиподрому 1932.године, чија се лобања чува у холу дворца. У дворцу су приређивани незаборавни балови на које су долазили гости чак из Беча и Пеште. Али, Богдан је мало марио за богате и лепе даме које су се утркивале за његову пажњу. Био смртно заљубљен у Мару, жену свог ковача и проводио је сате на највишој кули - видиковцу, посматрајући Мару како ради на имању.

 

Поглед са видиковца

ПОГЛЕД СА ВИДИКОВЦА НА КАПЕЛУ СВ.ЂОРЂА И ИМАЊА ДУНЂЕРСКИХ

 

У склопу имања налазе се ергела и капела Светог Ђорђа, коју је осликао Богданов пријатељ Урош Предић. Прича се да Богородица у капели има Марин лик. Фантаст је данас претворен у хотел са 3 звездице, а само гостима хотела је доступна унутрашњост овог објекта.

 

 

Фантаст

ФАНТАСТ ЈЕ ДАНАС ХОТЕЛ

 

Пут ка Соколцу у близини Новог Бечеја није обећавао: кроз пустару, без адекватног путоказа, па кроз шуму ка оронулој згради дворца. Међутим, чим смо изашли из аутобуса као да се чуо весели жамор гостију, звекет накита и есцајга, смех, музика... Запуштено, неодржавано, али изузетно романтично и помало мистериозно здање, које чека нека боља времена ...

 

Соколац

СОКОЛАЦ

 

А прича о дворцу? Изузетна: припадао је Лазару Дунђерском;у њему се и данас налази соба Ленке Дунђерски са њеним чувеним портретом који је израдио Урош Предић, по наруџбини песника Лазе Костића. Много старији Лаза био је заљубљен у младу Ленку, али је љубав остала платонска, јер се Лаза, због година, није усудио да започне живот са Ленком. Оженио је другу, несрећна Ленка убрзо умире, а очајан песник, на брачном путовању у Венецији пише Santa Maria della Salute, једну од најлепших љубавних песама у српској поезији.

 

Портрет Ленке Дунђерски

ПОРТРЕТ ЛЕНКЕ ДУНЂЕРСКИ

 

У Соколцу се, по легенди, догодила и карташка партија на којој је власник дворца изгубио све, па и жену. Срећан добитник предложио је власнику да покуша да поврати изгубљено, тако што ће покушати из пушке да погоди јабуку на глави своје жене. Власник је рескирао и све повратио! Али прича такође каже да га је жена, иначе ћерка Лазара Дунђерског, након овог догађаја заувек напустила. Соколац је затворен за индивидуалне посете, мада, уз најаву као туристичка група можете видети унутрашњост здања.

 

Салон у Соколцу

САЛОН У СОКОЛЦУ

 

Након филмичног Соколца на ред је дошао дворац Каштел, у месту Ечка недалеко од Зрењанина. Дворац је изградила породица Лукач у енглеском стилу и данас је то елитни хотел. И ова прича има свој зачин: на свечаном отварању Каштела први пут је наступао деветогодишњи Франц Лист, касније чувени композитор.

 

Каштел Ечка

КАШТЕЛ ЕЧКА

 

Постоји прича да, ко год је боравио и ловио у Каштелу Ечка, није умро природном смрћу. Франц Фердинандје посетио Ечку два дана уочи атентата у Сарајеву, лудо се забављао па чак и тајно оженио. Долазио је овде и принц Рудолф, син цара Фрање Јосифа, који се касније обесио.Краљ Александар Карађорђевић је такође радо посећивао Ечку.

У околини Каштела, кажу, појављује се и један дух. Прича је веома тајанствена, па ако желите да видите духа или чујете причу о несрећном младићу кога су, због недозвољене љубави, растргли пси луталице, пут под ноге, па у Ечку.

 

Парк Каштела

ПАРК КАШТЕЛА

 

Каштел је сада хотел са 4 звездице и здање није отворено за туристичке посете. Можете обићи само прелепи парк са статуама, фонтанама и ружичњаком.

Од Ечке настављамо даље према Царској бари, највећем резервату птица и највећем рибњаку у Европи. Пут поред језера води нас до Белог Блата, малог војвођанског села окруженог трстиком, језерима и брестовима. На крају села: салаш Лујза. Дан пребогат утисцима треба завршити на прави начин - добрим јелом, а на салашу Лујза се заиста добро једе.

 

Салаш Лујза

САЛАШ ЛУЈЗА

 

Тамо нас је дочекала симпатична домаћица Рада Тошков и њено мало животињско царство: гуске, патке, овце, магарци, и наравно, мангулица, аутохтона свиња, по чијим специјалитетима је салаш и познат.

 

Животиње са салаша

 

Животиње са салаша

ЖИВОТИЊЕ СА САЛАША

 

Послужени смо сланином од мангулице, хлебом намазаном машћу, гулашом од мангулице и домаћом штрудлом од мака и вишања.Иако нисам љубитељ меса, морам признати да је храна била сјајна.

 

Послужење на салашу

ДОМАЋА ДУДОВАЧА, СЛАНИНА ОД МАНГУЛИЦЕ И ХЛЕБ НАМАЗАН МАШЋУ

 

Послужење на салашу

ШТРУДЛА ОД МАКА И ВИШАЊА

 

На крају, још једна шетња поред језера, посматрање предивног заласка сунца и повратак за Београд. До следећег пута и неких нових прича!

 

Сутон у Царској бари

СУТОН У ЦАРСКОЈ БАРИ

 

П.С. Велико хвала водичу Милутину који нам је испричао све ове дивне приче и провео нас кроз дворце!

 

 

 

Текст и фото: Марјана Младеновић

Реч дворац одувек је била синоним за усамљено, мистично и бајковито место, али и место веселих забава и раскошних балова са пуно музике, јела, пића, дивних хаљина и отмене господе. Да би осетили дух аристократије са краја 19. и почетка 20. века не морате путовати у Француску, Немачку или Шкотску, довољно је ићи до Војводине где се налазе прелепи дворци: Кулпин, Фантаст, Соколац и Каштел Ечка, али и све оно што иде уз дворце: коње, карташке партије, краљице, принчеве, несрећне љубави, двобоје, па чак и духове.Тако сам и ја кренула на туру популарно названу „Дворци Војводине“.