ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Интервјуи Велика авантура

Велика авантура

У ски кампу “Ртањ” на Копаонику

ВЕЛИКА АВАНТУРА ВАС ЧЕКА

Текст и фото: Немања Обрадовић

Годинама омиљено место младих, данас је модеран ски центар на Копаонику. У годинама”студентске боемштине”, везивао је људе, али су они у њему одседали и по завршетку студирања. Било да су скијаши и бордери, или “само” заљубљеници у природу људи долазе у “Ртањ” и зими и лети. Стар и оронуо “Ртањ” је прошле године изгорео у пожару, али је врло брзо изграђен , као феникс, на истом месту, где се симболично укрштају сви важнији путни правци, на падини са које су се до жичаре спуштале генерације почетника, рекреативаца, али и мајстора у скијању. “Ртањ” је данас исти као и пре. Али је и другачији:лепши, модернији, богатији садржајима. Једнако привлачан за све генерације, али најрадоснији када су у њему деца и студенти. У фебруару ове године боравио сам на Копу, одсео у реновираном хотелу Ртањ и дружио се са сјајним момцима и децом из ски кампа Ртањ. И разговарали смо, наравно.

  • Ко све долази у Ртањ - питамо Владимира Вранешевића, професора физичке културе и тренера ски кампа “Ртањ”.

С обзиром да је планински дом Ртањ изгорео пре шест месеци, скоро је отворен, обновљен и модернизован. Ово је било и остало омиљено место младих, студената.., и свих оних који се тако осећају без обзира на године. Овом реконструкцијом направљен је компромис између традиционалног и модерног и мислим да се све лепо уклопило. Од “старих” навика остало је: ноћно окупљање у камин сали, а то изгледа овако: Влада Мандић (инструктор ски школе кампа “Ртањ”), свира гитару, сви заједно певамо и веселимо се до касно у ноћ.

...Долазе нам са свих страна, људи свих профила..., сви они, који су нас пратили ових година, који су волели душу планинског дома ... Али и нови посетиоци, који воле модерно, фенси.

Мислим да су аранжмани нешто скупљи данас, али дефинитивно, цене одговарају условима: собе су нове, свака има сопствено купатило (претходних година то није био случај), плазма телевизоре, нов намештај. На спрату имамо апартмане са изласком на терасу, одакле се пружа прелеп поглед на конаке и стазу. Погодност више је и та могућност да се ски пас може купити код нас, у хотелу „Ртањ”.

 

ВЛАДИМИР ВРАНЕШЕВИЋ И ВЛАДИСЛАВ МАНДИЋ, СКИ ИНСТРУКТОРИ

 

  • Ваша мисија је изузетно амбициозна: здрави људи, здраво друштво, здрава будућност. Како то мислите да остварите?

Пре свега кроз физичку активност. Зими је овде ски камп, лети авантура камп. Наравно води се рачуна о социјализацији и психолошком моменту, карактеристичном за свакога понаособ: боравак деце у заједници, прилагођавање, осамостаљивање и слично.

  • Циљ кампа није само забава и рекреација, овде се учи... Шта се то учи и како?

Ако је то ски камп, ту се учи вештина скијања. Али, не само то. Овде се деца друже, сами се брину о себи, преузимају различите одговорности: од личне хигијене, чувања својих ствари до одговороности према себи и другима. У једном периоду у кампу смо имали школу енглеског језика (сарадња са школом бонд у фебруару http://www.bondlingua.eu/), слободно време се проводи уз аниматоре, кроз дечије игрице, такмичење у скијању и слично. Наравно, ту су и медаље, дипломе...

 

 

  • Да ли се посетилац кампа осим са природом, упознаје и са самим собом?

Наш мото је: Истражи себе. Они кроз скијање, стазу и природу упознају себе; кроз те прве кораке на скијама суочавају се са собом, својим (не)могућностима и спремношћу да се опробају у различитим изазовима. Тај први корак је изузетно важан! У њему се савлада страх, да би после било све лакше. Код некога је страх присутан у мањој, код некога у већој мери. Показало се да девојчице имају више страха од дечака, генерално. Па, разумљиво је...

Међутим, уз правилан рад, деца без проблема превазилазе страхове. Деси се и неко плакање и нека љутња, али им на крају, камп увек остане у лепом сећању и при одласку се распитују када поново могу да дођу у камп.

 

 

 

  • Ко су људи који су покренули идеју ски кампа “Ртањ”?

Нас петоро је покренуло ту идеју. Поред мене ту су још: Владислав и Војислав Мандић, Сара Попов – Петровић, Сања Костић и педагог Владимир Петровић – Пижон, који ради са такмичарима. То су факултетски образовани људи, који су завршили: Диф, књижевност, теологију... Сви смо почели као инструктори скијања, као лиценцирани тренери, са много, много снежних дана, година на планини. Хтели смо да променимо праксу и да то више не буде један по један час на планини, него да се проведе цео дан, односно седам дана, у којима деца уче скијање по цео дан и где се види у кратком року јако, јако велики напредак. А то је и логично јер имаш тренера који целодневно ради са тобом пуних шест дана скијања на снегу, што је пун погодак!

 

 

 

 

ЛЕКЦИЈЕ ИЗ СКИЈАЊА И ДРУГАРСТВА

 

Ски камп Ртањ је идеално место да деца науче скијање, али и многе лекције из другарства, помоћи, храбрости и спретности. Ски камп је начин да деца проводе цео дан са инструкторима и на скијама, док родитељи, неоптерећени обуком скијања својих потомака, прате своју стазу у снегу. Ски камп је место за обуку, тренинге, дружења, школе у природи и школе језика, али, пре свега место дечије игре и забаве одраслих. Опширније на њиховој интернет страници www.avanturija.com.

 

  • Замисао је да се кроз камп развију многа интересовања. Да ли се неко определи да интезивно тренира скијање?

Уобичајено је да ми пратимо децу и ако препознамо код некога таленат за скијање, ми предузимамо одређене радње како бисмо га довели до вишег нивоа увежбаности или скијања као будуће професије. Ако је неко талентован и жели професионално да се бави скијањем, а првенствено се обраћа пажња на децу од 6 до 8 година (не старију), ми ћемо му помоћи, јер је то један од наших, многобројних циљева. Иначе, ски тим “Ртањ” је строго професионалан и ради као засебна целина у односу на камп.

 

 

СКИ ТИМ РТАЊ

 

  • Ко се све пријављује у камп? Има ли ограничења у узрасту ?

Наш концепт обухвата децу основни и средњих школа, мада има и млађе деце, под условом да су самостална са 5-6 година. Генерано, доња граница је 7, а горња 18 година. Ове године имамо у плану да направимо камп за одрасле, од осамнаест година и навише, па ћемо видети какво ће бити интересовање.

  • Какве су цене кампа?

Седам дана кошта 400 евра, а то обухвата: превоз, смештај, доручак, вечеру, целодневно скијање и сву осталу органиyацију кампа. Зна се да је скијање скуп спорт, па се ми трудимо да изађемо у сусрет колико можемо и дајемо на рате. Додатно, ако неко споји две групе дајемо попуст од 50 еура, такође и породичан попуст је 50 евра за два члана.

 

 

  • Ова, зимска сезона је била „мањкава” са снегом. Ипак, обезбедили сте га на стазама. Како то успевате?

Ове сезоне није пуно снега на планини, али га је било довољно на стазама, које се уређују сваке вечери. Раде топови са вештачким снегом, ратракти, службе су активне целу ноћ. Предвиђамо да це сезона трајати до краја марта.

Иначе, у овом лошем (што нема пуно снега) има и доста тога доброг! Топло је, температуре су око нуле, лепи и сунчани дани, тако да су деца од јутра до вечери на стази, са осмехом на лицу, јер им није хладно.

 

 

  • Авантурија је прави назив за ски камп? Да ли је сваки долазак на Копаоник авантура?

Ја мислим да је сваки долазак на Копаоник авантура! Што се тиче наше организације ми обећавамо и обезбеђјујемо авантуру. По реакцији деце и родитеље овде је све јако позитивно, авантуристично.