ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Интервјуи Еколошки, хумани и забавни Бриколаж

Еколошки, хумани и забавни Бриколаж

У суботу, 26.новембра 2011.године од 11 до 19 часова у Клубу студената технике (КСТ), а у организацији удружења Фанфаре одржан је БРИКОЛАЖ – прва бувља пијаца на којој су могле, уз обавезно ценкање да се купе или размене разноврсне ствари: одећа, накит, играчке и слично.

Бриколаж

По затварању пијаце, све што није добило новог власника поклоњено је Дому за незбринуту децу у Звечанској.

- Где год сам у Европи посећивала овакве бувље пијаце, а тога је било доста, била сам изненађена какве ствари се ту могу пронаћи, и то не само да их можете купити већ и разменити. Тамо људи не бацају своје ствари, јер је то и законом забрањено.- каже Тијана Жунић, организатор Бриколажа.

У оквиру Бриколажа било је и пропратних садржаја: мала радионица у којој се израђивао накит од ејсцајга, коју је водио уметник Милутин Поповић-Михо, а топлини догађаја доприносио је улични свирач.

Долазак на Бриколаж

ДОЛАЗАК НА БРИКОЛАЖ

 

Тезга

ТЕЗГА


- Намера је да се ова идеја развија и организује по свим општинама, а да се једном месечно организује велика бивља пијаца у Београду – каже Тијана.

У Бриколажу је ове године свој штанд имао и Железник. Млади људи из Железника: Ивана, Јована и Немања учествовали су у Бриколажу спремајући се да га, једног дана, уз помоћ Фанфара организују и у Железнику.

Јована на штанду

ЈОВАНА НА ШТАНДУ

 

Р.Ж.Шта је циљ оваквог окупљања?

Т.Ж.Окупили смо се да развијамо свест о томе да ствари не морају да се бацају, већ да могу да се замене, продају, поклоне. Овде се доста људи окупило у жељи да поклоне ствари, а ми смо се определили да то овога пута буде Звечанска. С обзиром да је велики број институција, на жалост, којима треба помоћи, надамо се да ћемо, из неких других бриколажа поклонити одећу, предмете, играчке неким новим клинцима и младим људима, пред којима је живот.

Има ту свега

ИМА ТУ СВЕГА

 

Мора да се тражи

МОРА ДА СЕ ТРАЖИ

 

Р.Ж Које ствари треба донети на бриколаж?

Т.Ж. Све оне ствари, велике и мале, које вам заузимају место и праве неред, веровали или не, некоме могу бити занимљиве.Обућа, одећа, делови намештаја, књиге, уметничка дела, накити, бицикли, тротинети, експред лонци и остало - никад не знате шта коме може да затреба.
Преврните орман, таван, подрум - продајте, замените, поклоните. И, наравно, обавезно се цењкајте! Овде цене увек могу још мало“ниже“.

Ланчићи и укоснице

ЛАНЧИЋИ И УКОСНИЦЕ

Нису колачићи него сапунчићи

НИСУ КОЛАЧИЋИ НЕГО САПУНЧИЋИ

 

Р.Ж. Очигледно је да вам, као организатору новац није главни мотив. Шта јесте?

Т.Ж. Будите еколошки свесни: старе ствари се могу поново користити, поново обући или у рециклажи попримити неки сасвим нови облик и смисао.
Будите хумани: све непродате ствари (одећа, обућа и друго), у сагласности са власницима биће поклоњене домовима за незбринуте.
Забавите се: уметник Милутин Поповић (Михо), кроз демонстрацију процеса стварања својих дела научиће вас да, иако је функција ммногих предмета од метала већ унапред одређена, она није и једина. Ви им, својом маштом, можете подарити неки нови смисао и значење.
Уживајте и уз звуке „неколико жица“ младих музичара у успону, који ће, акустичном музиком, певајући за своју душу, допринети да се осетите као на свом тавану.

Михо уметник

МИХО УМЕТНИК

Улични свирач

УЛИЧНИ СВИРАЧ

 

Р. Ж. Да би се све ово организовало и одржавало у континуитету потребна је организација. Да ли то радите преко удружења Фанфаре?

Т.Ж. Да. Организацију ''Фанфаре'' чине људи различитих година и интересовања, које спаја заједничка идеја да су акције зачињене забавом најефектнији и најпродуктивнији начин учења и унапређења људског понашања.
Креативност и нове идеје односе се на подизање свести грађана o различитим аспектима живота, на бољу информисаност, на нове културне садржаје, на продукцију и реализацију пројеката, који ће оплеменити и употпунити свачију свакодневницу, дати позитивну енергију и створити осмехе.
Један осмех може променити читав један живот.
То је једноставна чињеница.

За наредно лето

ЗА НАРЕДНО ЛЕТО

Трикотажа

ТРИКОТАЖА

 

Р..Ж. Шта сте до сада реализовали у оквиру удружења?

Креирање и снимање краткометражног еколошког филма ''Крени'', учешће у акцији ''Очистимо Србију'' и реализација радионице рециклаже материјала прикупљеног у акцији чишћења. ''Уметничка дела'' настала током радионице приказана су у јавности на финалној изложби.

Текст и фото: Немања Обрадовић

 

 

 

МОРА ДА СЕ ТРАЖИ