ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Виђења

Угледни војвода Ђорђе Миловановић - Гузоња из Железника

Пише Ненад Лукић, историчар

Ђорђе Миловановић Гузоња из Железника је уз војводе Јанка Катића, Симу Марковића, Васу Чарапића и Павла Поповића био један од најзначајнијих команданата из околине Београда током Првог српског устанка.

Споменик Ђорђу Миловановићу

Опширније...

Био је маскенбал!

А на маскенбалу деца и јесен у главним улогама

Ученици основне шлоле „Владимир Назор“ дочекали су јесен како доликује. Осмехом, песмом игром и маскенбалом, наравно! Најмлађи основци, све до „четвртака“ потпомогнути предшколцима из вртића приредили су себи и другима леп догађај пред школом показујући своје умеће из прерушавања.

Опширније...

Гледате ли графите?

Писмо уредника

Графити, графити, једна од „тековина“ 21. века. Обожавају их млади, деца. И неки одрасли су на њиховој страни. Још у кућама родитељи толеришу, па чак и подстрекавају овакво “креативно“ изражавање. Стога није чудо да је неким тинејџерима то омиљени начин изражавања. Понајвише онима, који немају никаквог сликарског талента.

Опширније...

Пет у један

шета и фотка: Немања Обрадовић

„Петак на велико финале“ Бир феста прошао је у знаку сентимента. Чак се и Блажа тако понашао! На изглед. Смењивале су се групе са Ју простора заједно са Yu групом.

Опширније...

"Хладно пиво" уз хладно пиво!

пише и фотка: Немања Обрадовић

Друго вече Beer Festa било је, оправдано, у знаку загребачког панк састава „Хладно пиво”. Иако им је ово била тек друга свирка на Beer Festu били су звезде вечери, пред око хиљаду посетилаца.

Опширније...

Музика и пиво на Ушћу

пише и фотка: Немања Обрадовић

 Beer Fest је синоћ (14.августа) поново заталасао Ушће. Капије 10. јубиларног Beer Festa отворене су за посетиоце тачно у 18 часова, а на Ушће се, у таласима слило око 20 хиљада посетилаца. Процењује се да је посећеност мања него прошлих година, али манифестација је тек почела.

Опширније...

Стазама друга Тита

Пише: Љиљана Обрадовић

Седим тик поред мора, испред хотела Нептун. Знате, то су она грандиозна здања са плафонима високим преко 4 метра, великим балконима и тешким намештајем. Да, ја сам на Бријунима, тако се сада зову Бриони, некадашња Титова званична летња резиденција, сада само Национални парк, Републике Хрватске.

Седим

Опширније...

Snowboard-ери из Железника у Бугарској

Текст и фото: Немања Обрадовић

Када дође зима, фебруар и скијање, последње две године наша омиљена дестинација је: ски центар Банско у Бугарској. Па, ако и ви волите снег и зимске чаролије, посебно snowboard, а кренули бисте баш тамо наша препорука је: идите колима, а не аутобусом.

Банско

Опширније...

Свиђа - Не свиђа

Један од будућих становника Железника и то оног његовог најновијег дела, кога смо ми назвали “Дина” је и Саша Савић. Осећајући припадност овом делу Београда послао нам је фотогафије дела насеља у изградњи, али и мапу будућих (могућих) садржаја у Железнику, која улива оптимизам.

Опширније...

Шета и фотографише

Јелена Ранђеловић је рођена у Београду 1992-ге године и живи у Железнику са родитељима и два брата.

Завршила Графичку школу - смер фотографије, а упоредо похађала и приватну школу фотографије „Фотон“ – Саше Прерадовића, као и компијутерске програме графичког дизајна у школи „Soft line“.

Опширније...

Време нојева

Сваког дана пролазим поред те депоније на улазу у Железник, одмах поред Ибарске магистрале. Она „дивља“, расте, шири се. То јој није довољно, па још увек тиња. Ево, већ више од двадест дана, после оног паљења за Нову годину. Нешто, што скрива дубоко у себи, депонија сада избацује у облику црног стуба дима, који се види и на даљину. Можете ли да замислите која количина отрова се тако шаље у атмосферу?

Опширније...

„Одомаћивање“ депоније

Депонија гори

Понедељак је, тек други дан Нове, 2012.године. Са леве стране Авалског пута, када се скрене са Ибарске магистрале ка Железнику - пожар. Велики облак црног дима долази из подножја, дивље депоније, која већ годинама „краси“ улаз (излаз) у Железник. Нико на то не обраћа пажњу, изгледа. Зовемо полицију, она ватрогасце. Интервенишу две ватрогасне јединице. Пожар је угашен, али ватра и даље тиња у средишту депоније.

Опширније...

Бадње вече у Железнику

ЗАПАЉЕН БАДЊАК У ПОРТИ

Паљење Бадњака у порти

На Бадње вече, у порти цркве св. Стефана Дечанског у Железнику, традиционално je зaпаљен Бадњак.

Опширније...

Београд

Освежење

То је град, који никад не спава. Као младост је бучан, брз и радознао. У овом граду не застајкујеш да се не изгубиш, у њему не спаваш да те не забораве. У овом граду сви гледају свакога, али се не памте, сви се друже, а пријатеља је мало.

Опширније...

Дан просветних радника

У „Назору“ обележен 8.новембар - Дан просветних радника Србије

УЧЕНИЦИ ЗА КАТЕДРОМ, ПРОФЕСОРИ У КЛУПАМА

Текст и фото: Немања Обрадовић

Опширније...

Свете Тројице - Литија после шест деценија

Свечаном литургијом и литијом после више од шездесет година 12. јуна 2011.године обележена је преслава Старог Железника. Мештани овог насеља обновили су стари обичај и кочијама обишли крај. За преславу следеће године очекују још више људи.

 

Опширније...