ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Виђења Време нојева

Време нојева

Сваког дана пролазим поред те депоније на улазу у Железник, одмах поред Ибарске магистрале. Она „дивља“, расте, шири се. То јој није довољно, па још увек тиња. Ево, већ више од двадест дана, после оног паљења за Нову годину. Нешто, што скрива дубоко у себи, депонија сада избацује у облику црног стуба дима, који се види и на даљину. Можете ли да замислите која количина отрова се тако шаље у атмосферу?

О томе, шта све депонија крије, људи говоре, нагађају, измишљају, али и информишу се. Знају. Кажу да има чувара (а зашто се уопште смеће чува!), да ту има свакојаког „смећа“ и „отпада“, да је то уносан посао и да се добро зарађује. Шта је од тога истина?

Писала сам Секретаријату за заштиту човекове околине, контактирали су ме из Градске чистоће да им опишем локацију, долазили су на лицу места и обећали да ће ме обавестити о врсте депоније, количини смећа и, евентуално, начина да се она очисти. До данас, нису се јавили.

Да ли се у Србији поново уводи пракса: ако се о проблему ћути, он и не постоји?

„Време нојева“ (забадања главе у песак) је прошло. Више се не постављају само питања, већ траже и одговори. Од оних, који су дужни да их дају. Боље би било, и за њих и за нас, да већ данас, почну да одговарају.

Љ. Ћирић

Повезано са текстовима:

„Одомаћивање“ депоније >>

Да ли су депоније дивље или легалне? >>

Околина наша, заједничка >>

Мали велики корак >>