ЖЕЛЕЗНИК

Портал

уто01222019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Виђења Свете Тројице - Литија после шест деценија

Свете Тројице - Литија после шест деценија

Свечаном литургијом и литијом после више од шездесет година 12. јуна 2011.године обележена је преслава Старог Железника. Мештани овог насеља обновили су стари обичај и кочијама обишли крај. За преславу следеће године очекују још више људи.

 

СТАРЕШИНА СРКВЕ ДРАГАН Т. АНЂЕЛИЋ СА МЕШТАНИМА

 Литија је пошла испред цркве Светог краља Стефана Дечанског, а пре поласка одржана је литургија у цркви. Старешина цркве протојереј ставрофор Драган Т. Анђелић са мештанима Железника посетио је старе записе места.

- Црква је направљена 1905. године, а од 1950. није ишла литија кроз Железник. Мештани, староседеоци, желели су да обнове стари обичај и могу рећи да је пристојна посећеност, да је дошло доста људи, а надам се да ће их следеће године бити много више - каже старешина цркве Анђелић.

Вашар који се налази у порти цркве одржава се сваке године, а највише му се радују најмлађи становници Железника.

- Недељом на богослужењу има око стотинак парохијана, наравно више их долази када су већи празници, али Богу хвала, има људи који долазе - додао је протојереј ставрофор Драган.

На повратку литија је стала код старог ораха, једног од записа, а у самој близини налази се извор који је настао 1840. године. Становници Железника до 1965. године снабдевали су се водом баш са тог извора.

 

КОЧИЈАМА ОБИШЛИ МЕСТО

- Сви смо долазили на ово место да узмемо воду, другог извора није било. Ту су жене прале веш, а постојало је и посебно корито из ког је стока пила воду, а после када је стигао водовод ми смо на извор заборавили - објашњава Живко Урошевић, мештанин.

Он додаје да је извор обновљен, али да вода још није проверена и да је остало још то да се заврши. Одмах поред извора почела је изградња парка, а засад су постављене клупе и клацкалице.