ЖЕЛЕЗНИК

Портал

уто01222019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Виђења Snowboard-ери из Железника у Бугарској

Snowboard-ери из Железника у Бугарској

Текст и фото: Немања Обрадовић

Када дође зима, фебруар и скијање, последње две године наша омиљена дестинација је: ски центар Банско у Бугарској. Па, ако и ви волите снег и зимске чаролије, посебно snowboard, а кренули бисте баш тамо наша препорука је: идите колима, а не аутобусом.

Банско

 

Тако ћете сачувати колена и живце, а уштедећете и неколико сати путовања.

Зашто Банско? Зато што има снега, скијања и провода. Налази се на 900 метара надморске висине, али се не треба узбуђивати ако у граду и око хотела нема снега, јер га на врху сигурно има и то током целе ски-сезоне (до маја). Град је пун је хотела, ресторана, ноћних клубова, пабова и, наравно, скијаша. Оно што одмах препоручујем је IRISH Pub, у самом центру, неколико метара од гондоле, права посластица за пивопије, али и оне који уживају у лепом погледу на планину.

 

Банско

 

Али, није све тако лепо као планина. Зато, проверите хотеле у које идете, смештај, хигијену, храну, али и удаљеност од гондоле. Зато је најпоузданије ослонити се на препоруку пријатеља који је тамо боравио, јер није све тако бајно и сјајно, каквим се приказује на сајтовима туристичких агенција и хотела.

Зато, ево нашег искуства:

Били смо смештени у апартману Casa Carina где су собе пристојне, али пешкире мењате сами, а може се десити да треба и да се прихватите чишћења. Имају и спа центар, али и ту имају проблем са хигијеном, тако да, иако смо могли да користимо базен и сауну, због бојазни од неке заразе, то смо избегавали. Када је у питању храна, тамо сам сазнао да се јаје може припремити на милион начина! Или ми се то само чини. Вечера је мало разноврснија, али је избор хране мали, ваљда због кризе. С обзиром да смо били петнаестак минута удаљени од гондоле, често смо пешачили, јер чекање на минибус одузима драгоцено време, нарочито када су гужве. Уосталом, јутарња шетња добро дође као припрема за скијање. А, ски пас? Да се смрзнеш: 160 евра за 6 дана. Међутим, када кренеш стазом, никад краја; права милина.

 

Банско

 

А сада, о лепшој страни зимовања:

Ми смо сноубордери и ове године, наша екипа је била у саставу: Милош и Никола Марковић и Немања Обрадовић из Железника, а са нама је био и скијаш Јован Мијатовић из Шапца. Ранили смо сваког јутра како бисмо, међу првима били испред гондоле. Врло често се, због гужве, чека и по пола сата на превоз гондолом, тако да смо тада користили минибус. Међутим, пола сата вожње гондолом и уживање у прелепом планинском пејсажу много пута је било искушење коме је тешко одолети.

 

Банско

 

Излазимо из минибуса на минус десет - петнаест, на снегом оковане обронке Тодорка, и већ смо на платоу Banderisha Poliana, на висини од 1 500 метара. Са овог места крећу брзи ски лифтови ка врху. Гужве нема.

Имали смо срећу да присуствујемо последњем дану такмичења Audi Fis World Cup-а за жене у слалому, а возило се на популарној стази Томба, названој по чувеном скијашу Алберту Томби.

 

Банско

 

Жичаре возе скијаше до 2600 метара, одакле се, када је ведро, простире невероватан поглед на планински масив Тодорке. Кренули бисмо са загревањем (вожњом) на плавим стазама, онда бисмо прешли на црвене, док бисмо најтежу - црну, популарну Томба стазу, као посластицу, остављали за крај. Одмарали бисмо се у популарном кафићу БЛА-БЛА, где се пије оооогромни капућино са млеком, а када бисмо се добро потрошили на стазама, увек је било хране да се „презалогаји“. Ако је дан сунчан „гуштерисали“ смо се на платоу кафића, а ако је време лоше, грејали смо се поред камина. Капућино, обавезно!

 

Банско

 

Углавном нас је пратило лепо време, а ми - бордери уживамо да возимо по таквом времену и дубоком снегу, између дрвећа. Увек се нађе и нека скакаоница, богомдана за разне, ваздушне вратоломије, па ко воли, а још зна и сме, нека изволи.

Банско красе дуге, широке, разноврсне стазе, лепа природа и брзи - без гужве - ски лифтови. Увек треба имати на уму најмлађе скијаше на стази, као и почетнике, да би се избегли судари и повреде, поготово у „шпицу“ сезоне и викендом.

 

Банско

 

Возили бисмо се и забављали целога дана, а онда када жичара стане, остаје оно најдуже и најбоље за крај: вожња стазом до подножја Банског! То је пола сата лепе и здраве вожње, са могућношћу да се у сноборд парку изведу неке вратоломије и скокови. Или да се то гледа, са стране.

 

Банско

 

За уморне увек постоји алтернатива: гондола, као лакше решење. Спакујете скије, седнете у гондолу, одмарате се и уживате док клизите лагано ка хотелу.

Дакле, пробајте зимовање у ски центру Банско у Бугарској.

 

Банско