ЖЕЛЕЗНИК

Портал

уто01222019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Виђења Свиђа - Не свиђа

Свиђа - Не свиђа

Насеље Дина
Насеље Дина
Насеље Дина

Један од будућих становника Железника и то оног његовог најновијег дела, кога смо ми назвали “Дина” је и Саша Савић. Осећајући припадност овом делу Београда послао нам је фотогафије дела насеља у изградњи, али и мапу будућих (могућих) садржаја у Железнику, која улива оптимизам.

Међутим, веома су занимљиви његови утисци, који посебно изненађују јер су ТАЧНИ, а ради се о некоме ко не живи у Железнику!

Његова запажања:

САОБРАЋАЈ: Веома добро повезан са градом И то ибарским и обреновачким путем и Водоводском улицом. Добро би било када би постојао и приступ са обилазнице у Железник. Железница је пропала и не видим никакав потенцијал од ње.

ОБРАЗОВАЊЕ: Има довољно школа, али су неправилно распоређене: једна треба да буде у југозападном делу Железника, као и вртић, а недостаје средња школа (гимназија).

КУЛТУРА: Средње жалосно.

СПОРТ: Мало боље.

ТУРИЗАМ: Добар потенцијал, али неискоришћен.

ИНФРАСТРУКТУРА: Добро развијена, осим канализације у старом делу насеља. Железнику, а и свим насељима око Ибарске магистрале недостаје један клиничко-болнички центар.

ОРГАНИЗАЦИЈА И ВЛАСТ: Мислим да је паметна иницијатива за формирање општине Железник или Посавски Венац и да у томе треба следити логику општине Сурчин која је за неколико година добила дом здравља, школу, зграду општине, путеве... Мислим да постојећа општина Чукарица састављена од градског и руралног дела не може функционисати на добробит свих. У Железнику као да је време стало и од 1990.године ми делује као јако уморно место, те је самоорганизовање (не политичко) тј. узимање ствари у своје руке од стране грађана - најбоље решење.

Железник се састоји из новог урбаног (зграде) и старог, сеоског (куће), али нема оформљен центар. Супермаркети, пошта, дом здравља, црква,банке, све је на једној страни, нема равнотеже.

Оно што ми СМЕТА у Железнику је: нехигјенско насеље на улазу из Макиша, центар за рециклажу за који ми није јасно како се он нашао у зони водозаштите, раскрсница Лоле Рибара и Радних акција, сиромаштво (као и свуда), дивље депоније, накарадне надоградње…

Оно што ми се СВИЂА је: зеленило, ширина улица, географски положај и старо радничко насеље (иако је унакажено), околне шуме, потоци…

У урбанистичком плану БГ 2021 (слика) видим већу комерцијалну зону око места где је биоскоп, и испод моста обилазнице. Свачега ту има: реалног и нереалног.

 

Саша Савић