ЖЕЛЕЗНИК

Портал

уто01222019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Репортери Мени Виђења Стазама друга Тита

Стазама друга Тита

Пише: Љиљана Обрадовић

Седим тик поред мора, испред хотела Нептун. Знате, то су она грандиозна здања са плафонима високим преко 4 метра, великим балконима и тешким намештајем. Да, ја сам на Бријунима, тако се сада зову Бриони, некадашња Титова званична летња резиденција, сада само Национални парк, Републике Хрватске.

Седим

 

Одмарам се, кратко. Посрећило ми се. Никада нисам била овде, а отворени су за јавност шест година после Титове смрти. Нису претерали када кажу да је ово рај на земљи, или нешто најприближније томе. Национални парк препун животиња, птица и биљака. Уређен у сваком свом делу, на површини од око 3.500 хектара (Мали и Велики Бријуни).

Сада је мај, туристичка предсезона, па је мир свуда. Могућа је тотална осама. Мада су галебови свуда, зечеви извирују иза дрвећа, а паунови се шепуре. Јелени и биволи су озбиљнији.

 

Зец

 

До Бријуна се стуже за петнаестак минута бродом из Фажане. Посматрала сам, свакодневно на овај оток долази на стотине деце и одраслих (углавном пензионера) на једнодневни излет. А има се шта видети.

 

Брод

 

Долазак на Брионе

 

Непрегледна зелена поља – голф терени, преко дана су за голфере, а предвече и ноћу изађу из својих скровишта непрегледне реке јелена, кошута, бизона. Нађе се и понеки паун, а овде се може видети најбројнија популација галебова. Навикнути на присуство људи, дозвољавају фотографисање. Неки чак и позирају!

 

Јелени

 

Галеб

 

Зебре

 

На Бријунима једини, прави становници су животиње, тако да се они могу сматрати правим власницима острва. Сви други, укључујући угоститеље и чуваре долазе и одлазе, свакодневно. Наиме, овде нема стално насељеног становништва. Можда зато и нема загађења, буке, аутомобила, кеса...

 

Дрвореди

 

Најчешће превозно средство овде су ноге, док корак са њима држи бицикл. За велике групе посетилаца користе се возићи или кола на електричну струју.

 

Воз

 

Могу се обићи: остаци прошлости (углавном римске владавине), расадник- препун ретких и егзотичних врста биљака, голф и тениски терени, обавезне су шетње кроз шуму (на острву је уређено и повезано 230 км стаза!), а може се изабрати сафари.

 

Рим

 

Тенис

 

Врт

 

Сафари парк

 

Иако ограђене дрвеном оградом, на улазу у сафари парк је упозорење да боравите на властиту одговорност. Осим животиња, тамо нећете срести чуваре, али хоћете друге посетиоце. Углавном у возићима или на бициклима. Ја сам ишла пешице, пела се на видиковац, а онда на обалу мора где сам се срела са диносаурусом! Скоро је као прави. А тек отисци његових стопала! Још су у камену. После стотину милиона година! Прави сусрет са вечношћу.

 

Диносаурус

 

Диносаурус

 

Стопала диносауруса

 

У зоолошком врту је доста разноврсних животиња (нојеви, бизони, индијска света крава, јелени, зебре, слонови), али више нема егзотичних животиња. Њихово ново станиште је у зоолошком врту у Осјеку. У том комплексу се налази и етно парк са животињама, карактеристичним за Истарско подручје: магарац, коза, бушелин (во).

 

Магарац

 

Во

 

Краве

 

Неке животиње лепо сарађују са посетиоцима, друге су равнодушне, док неке једва чекају да људи оду па да и оне сврате „на чашицу“ у башту ресторана. Види се да су козе редовни гости!

 

Козе на чају

 

Хтели ми то да признамо или не, тек, Бриони су у сећању старије генерације увек везани за Тита. И нешто забрањено. Боље рећи: недоступно.

И данас је, мање-више, остала та отменост и чистоћа места и углађеност и уздржаност особља, која можда „попушта“ лети доласком многобројних гостију и навалом туриста лети . А онда, ту је и Музеј Јосипа Броза Тита, уређен после његове смрти. У приземљу су препариране , егзотичне животиње (магија за децу), а на спрату слике из Титовог живота, породица и сусрети са државницима света.

 

Статуа девојке

 

Старија генерација туриста из Србије и Хрватске препознаје ликове, без читања потписа са слике, док је за млађе то само егзотика. Једна девојка каже другарици: “Сликај ме поред Кастра, али да се не види Тито!“

Кад је егзотика у питању, ту је и Коки-папагај који прича, залив Вериге са кристално чистом, морском водом, у коме, по предању, ако се окупаш, доживећеш вечну љубав(!), дрво маслине, старо 1 600 година, које и данас рађа, Џамоњина скулптура Голубице која спава...

 

Залив

 

Маслина

 

Виле Брионка, Јадранка и Бијела су ограђене жицом и недоступне за јавност. И дан-данас.

Море је чисто, препуно риба (ораде, бранцини, шкарпине) и мирише... на успомене, али плаже и нису „неке“, па како рече један човек за суседним столом: „Лепо је, али ја овде не бих летовао“! (Скоро сам сигурна да разлог нису само цене).

Али, ту долазе политичари, глумци, певачи, познати. Да играју голф и да уживају. Остали долазе на једнодневни излет да виде да и то постоји.