ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Вести У част Стефана Дечанског

У част Стефана Дечанског

На предлог Ученичког парламента и Савета родитеља донете су одлуке Наставничког већа и Школског одбора да основна школа „Владимир Назор“ у Железнику, после 56 година промени име у „Стефан Дечански“. Са тим се 1.септембра ушло у нову, школску 2016/17.годину. Тако су у Железнику две важнје институције: црква и школа понеле име Стефана Дечанског, краља, светитеља и народног просветитеља, сина славног краља Милутина и оца цара Душана.

 

 

Светом архијерејском литургијом црква св. Стефана Дечанског је 24.новембра 2016. Године прославила празник свог небеског покровитеља Светог краља Дечанског и 111 година постојања. Уз бројне вернике, литургији и ломљењу славског колача је присуствовао српски патријарх српски Иринеј са  свештеницима, а светој тајни причешћа су приступили ученици основне школе „Стефан Дечански“, уз црквене песме хора „Света Јелена Дечанска“. За несебичан труд и залагање приликом генералне обнове храма овом приликом је уручен Орден Светог Саве II степена Златомиру Маринковићу, председнику Црквеног одбора и орден Светог Саве III степена Игору Вучковићу, привреднику из Железника.

 

 

 

 

 

У основној школи Стефан Дечански је, такође обележена слава уз присуство родитеља, ученика и наставника. После сечења колача ученици су извели пригодан програм са рецитацијом, песмом и игром. У холу је отворена изложба посвећена имену и делу Стефана Дечанског, а завичајни музеј школе је обогаћен новим експонатима, који сведоче о развоју насеља и овога краја.