ЖЕЛЕЗНИК

Портал

сре01162019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Вести Обележен дан фабрике Лола Рибар и удружења Лолинаца

Обележен дан фабрике Лола Рибар и удружења Лолинаца

ЗЛАТНА ПЛАКЕТА МИХАИЛУ МИЛОЈЕВИЋУ

Златна плакета за изузетан допринос у развоју фабрике Иво Лола Рибар у Железнику уручена је професору др Михаилу Милојевићу на свечаној седници Извршног одбора удружења Лолинаца, поводом обележавања деценије рада овога удружења крајем прошле године.

 

Одмах по завршеним студијама на Машинском факултету професор Милојевић је започео свој радни век у новоизграђеној фабрици машина у Железнику и радећи пуних 30 година на најодговорнијим стручно-креативним и руководним пословима,  био је везан за њу.

Период  између 80- их и 90-их година прошлог века, у којем Лола Рибар бележи највише пословне резултате, како на домаћем тако и на трижиштима широм света  је време техничког и технолошког препорода овог гиганта, када Лола гради своје,  нове фабрике широм Србије, посебно у њеним покрајинама, када се оснивају: Лола институт, Лола експорт, Лола инжињеринг, при чему број радника са пар хиљада нараста готово до десет хиљада. У том периоду председник индустрије Иво Лола Рибар био је управо проф. др Михаило Милојевић -  нагласио је Миодраг Божанић, председник ИО Удружења Лолинаца, образлажући доделу Златне плакете.

 

 

Видно дирнут пажњом колега са којима је радио и, последњих година, основао Удружење Лолинаца, Милојевић им се захвалио и изразио жељу да и убудуће заједнички доприносе снажењу и омасовљењу удружења, са намером  да се открију истине о фабрици и на одговарајући начин обележава њен допринос развоју земље, надајући се да ће некад бити воље и слуха да се барем један, њен  део ревитализује и оснажи.

Обележавајући дан фабрике Лола Рибар (28.децембар), која би данас,  да је сачувана и даље развијана, радно обележавала 70 година, чланови удружења Лолинаца су са сетом евоцирали успомене из најбољих дана ове фабрике и изразили огорченост због приватизације, распарчавања и продаје у бесцење овог, некадашњег, југословенског гиганта. 

 

 

Била је то моћна индустрија, која је могла и урадила многе велике ствари и сви имамо разлога да будемо задовољни што смо дали свој допринос  томе, радећи у Лоли. Ми смо хтели истину о убиству фабрике, од тога не одустајемо ни данас, па, иако је Тужилаштво доставило информацију у којој стоји даје приватизација урађена по Закону, ми и даље оправдано сумњамо и надамо се да ће једнога дана српска држава желети да открије ко је опљачкао Лолу и привести га правди – рекао је Божанић обавештавајући чланове ИО Удружења о активностима које су предузимане током године.

Љ.Обрадовић